Književni kutakLiderstvo i menadžmentU Fokusu

Tehnike i metode: Kako da razvijemo naviku konstantnog čitanja?

Kao muslimani, ne možemo potcijeniti značaj čitanja, posebno uzimajući u obzir da je prva riječ koja je spuštena našem poslaniku Muhammedu salallahu alejhi ve sellem bila “Čitaj!”. A ipak, kad god se započne tema čitanja, iako prepoznajemo njen značaj, uvijek nađemo izgovore kako smo zauzeti ili pretpostavljamo da je čitanje gubitak vremena u poređenju sa drugim aktivnostima koje trebamo obaviti tokom dana.

Nedavno me je na značaj čitanja podsjetila knjiga o samorazvoju koja ohrabruje čitatelje da čitaju knjige različitih tematika i žanrova kako bi proširili svoje horizonte. Evidentna je razlika između nekoga ko čita i nekoga ko ne čita, makar u vokabularu koji koriste, da ne spominjem ideje i kreativno razmišljanje koje ljubitelji knjiga obično pokazuju.

  • Kao produktivni muslimani, trebali bismo prakticirati dvije vrste čitanja:
  • islamsko čitanje (Kur’an, hadisi i islamska literatura),
  • opće čitanje.

Kada bih danas upitao bilo kojeg muslimana koja je vrsta značajnija, odgovorio bi da je islamsko čitanje važnije od općeg. Slažem se, i bilo bi teško bilo kome da pokuša ustvrditi suprotno. Ali ja tvrdim da je opće čitanje također važno, zavisno od namjere od koje polazite. Ako uzmem da čitam knjigu o marketinškim vještinama i moja namjera je da poboljšam svoje poslovanje, povećam profit, i budem u prilici da dajem više zekata i pružim bolje uslove mojoj porodici, zar se to ne bi smatralo korisnim? I zar ne bih bio nagrađen za takvo čitanje? Ako uzmem da čitam vijesti iz industrije kako bih bio u toku sa dešavanjima u industriji i moja namjera je da poboljšam ummet tako što ću u industriji biti na vodećoj poziciji umjesto da slijedim druge, zar to nije nešto lijepo?

Neko bi mogao tvrditi da osim čitanja Kur’ana, hadisa i islamskih knjiga nema potrebe da se išta više čita. I slažem se s time; to je sveto znanje koje svako od nas treba da izučava i istražuje i ako istinski i iskreno pokušamo da razumijemo Kur’an, u njemu ćemo naći mudrost koja prevazilazi sve knjige ovoga svijeta! Ali važno je napomenuti da je također lijepo i istraživati razne teme koje nas interesuju, od materijala koji su nam potrebni za studiranje ili posao, preko biografija muškaraca i žena koji su dostigli velike ciljeve nezavisno od okolnosti u kojima su se nalazili, pa do literature za samopomoć koja podstiče samorazvoj ili bilo koje druge navike i blagodati koje možemo u sebi razviti. Trebamo čitati, čitati i konstantno čitati kako bismo primijenili korisno znanje u svom životu.

Moj savjet je da budete selektivni u čitanju. Islamsko čitanje treba biti prioritet iznad svakog drugog čitanja, ali nemojte zaboraviti da čitate i druge stvari i da budete otvorenog uma i za druge teme. Sigurno ćete primijetiti kako se razvijate!

Neminovno se postavlja pitanje: kako trebamo čitati? Ili preciznije, kako da razvijemo naviku čitanja tako da konstantno čitamo, i islamsku i opću literaturu?

Ispod su neki od savjeta koji vam mogu biti od pomoći:

Ako još niste razvili dnevnu naviku čitanja Kur’ana i islamske literature, počnite prvo sa razvijanjem te navike. Savjetujem vam da prve sedmice svoga vježbanja odvojite 10 minuta nakon sabah-namaza i čitate 5 minuta Kur’an i 5 minuta hadise. Uradite to svakodnevno! Ključno je da to uradite nakon sabah-namaza, jer će vam tako dan početi na pravi način.

Nakon jedne sedmice, dodajte 10 minuta, tako da čitate po 10 minuta Kur’an i 10 minuta hadise. U trećoj sedmici produžite vrijeme na pola sata, tako da čitate Kur’an 20 minuta i hadise i ostale islamske knjige 10 minuta. I držite se toga! 30 minuta, ne više! Možda ćete reći da možete više. Rekao bih vam da probate, ali za svrhu koju ovdje opisujem, potrebno je da razvijete naviku koja je konzistentna umjesto da pokušavate više nego što možete a zatim potpuno zaboravite na vježbu. Konzistentnost će se razviti iz učenja korisnih lekcija iz knjiga koje čitate.

Na sličan način možemo razviti i naviku čitanja knjiga sa općim znanjem. I tu počnite sa 10 minuta dnevno sa bilo kojom korisnom knjigom koju želite da čitate. Savjetujem vam da čitate prije spavanja, jer vam se tada čitanjem um istovremeno opušta i stimulira. Činite to cijele sedmice i nemojte odustati! Bez obzira koliko ste umorni, čitajte 10 minuta. Druge sedmice produžite vrijeme na 20 minuta, a naredne na 30 minuta, i to je to. Držite se tog programa i budite konzistentni.

Nakon što poradite na gore opisanoj vježbi mjesec dana, možete ići korak dalje. Što se tiče islamskog znanja, probajte razviti naviku da konstantno čitate nešto od islamske literature nakon namaza. Ili između akšama i jacije. To je vrijeme kada se možete zakopati dublje ili možda učiti ajete ili izučavati islam. Slično, što se tiče općeg čitanja, nakon mjesec dana vježbanja na gore opisani način, uključite još malo čitanja npr. u pauzu za ručak. Možete čitati nešto vezano za posao, a ostaviti vrijeme prije spavanja za knjige o samorazvoju i knjige koje vas motivišu i inspirišu.

Nadam se da će nas ovo sve podstaći da kontinuirano čitanje učinimo dijelom svojih života i razvoja.

Autor: Mohammed Faris

produktivanmusliman.com

Povezani članci

Back to top button