Vijesti

Svjetski dan šuma obilježen u Sarajevu: Edukacijom mladih do zaštite prirodnih vrijednosti

Akcijama pošumnjavanja, edukativnim sadržajima i drugim aktivnostima danas se u Bosni i Hercegovini obilježava Svjetski dan šuma, kako bi se skrenula pažnja na važnost očuvanja šumskih ekosistema

Akcijama pošumnjavanja, edukativnim sadržajima i drugim aktivnostima danas se u Bosni i Hercegovini obilježava Svjetski dan šuma, kako bi se skrenula pažnja na važnost očuvanja šumskih ekosistema, javlja Anadolija.

Ovogodišnja je tema Šume i zdravlje, odnosno Zdrave šume za zdrave ljude. Manje je poznato da su šume uslijed klimatskih promjena veoma ugrožene i da i njima treba pomoći da ostanu zdrave i vitalne.

Šume prekrivaju više od trećine kopna na Zemlji, a prema podacima UN-a, godišnje nestaje 13 miliona hektara šuma u svijetu čime se za 12 do 20 posto povećava emisija stakleničkih plinova, što ubrzava nastanak klimatskih promjena.

Tim povodom na Trebeviću je danas održano predavanje o važnosti i vrijednosti šuma u organizaciji Kantonalne javne ustanove za zaštićena područja. Mustafa Zvizdić, stručni saradnik za promociju, marketing i informisanje Kantonalne javne ustanove za zaštićena područja rekao da je današnji događaj organizovan u okviru projekta obilježavanja značajnih ekoloških datuma u saradnji s osnovnim i srednjim školama, a koji ta ustanova realizuje već 13 godina.

“Kroz taj projekat prošlo je više od 12.000 učenika. Predavanje o šumama i ostalom biodiverzitetu zaštićenih područja Kantona Sarajevo održano je učenicima Osnovne škole Vrhbosna i Srednje škole poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti. Ovi dani su važni jer djeca kroz učešće u ovakvim manifestacijama kroz predavanja i druge vidove manifestacija se istovremeno i edukuju o važnosti značaja prirodnih vrijednosti. Oni kroz ovakve manifestacije učestvuju u zaštiti zaštićenih područja”, rekao je Zvizdić.

Dodao je da je Bosna i Hercegovina što se tiče biodiverziteta, vodnog potencijala i šuma darovana velikim bogatstvom te smatra da je na njenim građanima da u skladu sa svojim mogućnostima to bogatstvo zaštite.

“Naš cilj je najmlađa populacije, prije svega, da nju uključimo u edukaciju i da budu aktivni sudionici u zaštiti prirodnih vrijednosti”, rekao je Zvizdić.

Merjem Džogić, učenica JU Srednje škole poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti, izjavila je da je njima kao ekolozima, svaki vid prirode veoma značajan.

“Onako kako ga mi sada zatičemo, želimo ga ostaviti i budućim generacijama. Trebamo na razne načine dizati svijest o zaštiti kako šuma, tako i prirode. Svijest mladih generacija o zaštiti šume nije dovoljno zastupljena. Svjedoci smo da je sve više požara i da se naš ekosistem uništava, baca se smeće, dolazi do zagađenja prirode i upravo ovim putem možemo podići tu svijest i makar malo pomognemo našoj prirodi u očuvanju”, kazala je Džogić.

Obilježavanje Svjetskog dana šuma započelo je 1971. godine na inicijativu Evropske poljoprivredne konfederacije. Odlukom UN-a od 2012. svake godine 21. marta obilježava se Svjetski dan šuma.

Povezani članci

Back to top button