Svi volimo Ferrero Rocher torte
SASTOJCI
KORA:
6 jaja;
200 gr. šećera;
1 vanilin šećer;
200 gr. brašna;
50 gr. kakaa;
1 prašak za pecivo;
150 gr. sjeckanih prženih lješnjaka;
prstohvat soli;
100 ml. ulja;
100 ml. tople vode.
KREMA:
400 gr. eurokrema (s lješnjakom);
50 gr. čokolade za kuhanje;
500 ml. slatkog vrnja;
500 gr. krem sira;
150 gr. sjeckanih prženih lješnjaka.
DEKORACIJA (po želji):
100 gr. čokolade;
100 ml. slatkog vrhnja
lješnjaci.
PRIPREMA:
KORE: Umutite jaja, šećer i vanilin šećer toliko da se smjesa udvostruči. Zatim dodajte toplu vodu i ulje, konstantno miješajući. Kada ste to sjedinili, smjesi dodajte ostale suhe sastojke, brašno, kakao, prašak za pecivo, prstohvat soli i lješnjake koje ste prethodno isprižili i isjeckali. Lijepo sjedinite smjesu i rasporedite je na tri dijela. Pecite tako tri kore, svaku na 180°C i ostavite ih da se ohlade.
KREME: Mikserom razradite krem sir, dodajte mu eurokrem i lijepo sjedinite. Nakon toga dodajte čokoladu koju ste prethodno otopili na pari i ohladili. Posebno umutite slatko vrhnje i sjedinite s prethodnom smjesom. Zatim dodajte pržene, isjeckane lješnjake i lijepo sve sjedinite.
Kada je sve gotovo, na svaku gore mažite fil a ukoliko želite možete istim filom premazati i cijelu tortu.
Za dodatnu dekoraciju otopite čokoladu sa slatkih vrhnjem i dekorišite. Dodajte lješnjake i ferrero kuglice koje možete i sami napraviti.
Za portal Akos.ba pripremila: Adisa Omerbašić