Kulinarstvo

Tri prijedloga za prerađevine od malina

Predlažemo vam tri načina kako da konzumaciju maline proširite na veći dio godine

Mermelada – Pravi se od pirea maline tako što se kuha sa šećerom dok se ne dobije želatinozna konzistencija. Zbog slabog želiranja plodova maline na jedan kilogram pirea od maline se dodaje 200-250 g pirea od voća koje se dobro želira (jabuka, šljiva, ribzla, grozd) ili pak 1,5 kg njihovog soka. U spremljen pire se stavlja šećer i rastvara pažljivim miješanjem. Masa se kuha u malim porcijama uz stalno miješanje, ali ne više od 1h.

Ukuhana mermelada se izliva u pleh za pečenje u sloju debljine 2-3 cm. Ostavlja se da se hladi, zatim se reže na kriške različitog oblika, posipa se šećerom u prahu i suši u pećnici na temperaturi 50-60°C.

Na 1 kg pirea potrebno je 500-600 g šećera.

Džem od malina – Po hranjivoj vrijednosti ne izostaje iza slatka. Kuha se u jednom mahu (bez prekida). Za džem se mogu koristiti plodovi sa mehaničkim povredama, različite veličine i oblika. Za razliku od slatka, sirup u džemu mora imati želatinoznu konzistenciju i ne smije se razlivati. Plodovi se smještaju u posudu za čuvanje, dodaje sečaša vode, prokuhavaju se na slaboj vatri 3-5 min uz miješanje i gnječenje. Zatim se dodaje šećer i kuha uz miješanje i skidanje pjene sve dok džem ne bude skuhan. Na kraju kuhanja dodaje se 2-3 g limunske kiseline kako bi se sačuvala boja. Skuhan džem se razliva u tegle ili konzerve, a kada se ohladi i na njegovoj površini obrazuje lagana pokorica, tegle se zatvaraju celofanom ili pergamentom.

Kompot od maline – To je proizvod od cijelih plodova maline u šećernom sirupu. Stavlja se u pasterilizovanu ili sterilisanu staklenu ambalažu. U pravilno spremljenom kompotu sačuvan je prirodan oblik, aroma i ukus ploda maline.

Priprema maline za kompot vrši se na isti način kao i za slatko. Kompot se može spremiti na više načina, od kojih ćemo izdvojiti samo dva:

  1. Prvi način – Plodovi maline se slažu po slojevima u teglu od 1l. Svaki sloj se posipa šećerom a zatim se u teglu sa plodovima sipa vrela voda, poslije čega se tegla zatvori zatvaračem i pasterizuje na temperaturi od 80° C u trajanju od 20 min ili 3 min u vodi koja ključa. 1l kompota sadrži 700g malina, 300g šećera i 0,1l vode
  1. Drugi način – Plodovi maline se slažu u emajliranu posudu, svaki red se posipa sitnim šećerom (300g na 1kg plodova), zatim se dodaju 2-3 supene kašike vode ili soka. Masa se stavlja na slabu vatru, zagrijava uz stresanje od 85° C, na kojoj temperaturi se zadržava 5min. Toplom masom se brzo pune tegle do samog vrha i one se zatvaraju sterilizovanim zatvaračima.

Na ovaj način se zapravo dobiva malina u sopstvenom soku.

Za Akos.ba priredila: Emina Kahvić

                  

Povezani članci

Back to top button