Vijesti iz zemlje

Svakog petka zajednički iftar u Bakarevića džamiji: Zbližiti vjernike i uputiti dove

Piše: Lejla Biogradlija

Bakarevića džamija, poznata i kao džamija Kekeki Sinan, a u narodu poznata i kao Kečedži Sinanova, nalazi se na uglu ulica Bakarevića i Hulusine na Bistriku, u Sarajevu, a u njoj se skoro deceniju svakog petka održavaju zajednički iftari kojima prisustvuju brojni vjernici ne samo tog džemata, nego i šire, javlja Anadolu Agency (AA).

Pripada tipu mahalske džamije, četverougaone osnove, natkrivene četverovodnim krovom, sa kamenom munarom.

Hadži Sinan Kekeki je 1515. godine sagradio mesdžid, a 1544. džamiju. Džamija je 1700. godine izgorjela u velikom požaru, a obnovljena je nekoliko godina kasnije.

Sarajevski beg i zapovjednik Hadži Abdulah-aga 1763. godine je obnovio džamiju tako da se na tarihu iznad vrata nalazi njegovo ime. Džamija je u toku agresije oštećena, a restaurirana je 2007. godine.

Upravo u ovoj džamiji skoro deceniju se održavaju džematski iftari, a svakog petka u mjesecu ramazana okupe se brojni vjernici koji nakon iftara čine zikr.

Ovu tradiciju počeo je hafiz Vehbija Šećerović koji je kazao kako je rođen u porodici u kojoj se zikr činio i kada je došao u Sarajevo, onda je nastavio s obnašanjem halke.

Kazao je kako su ga po dolasku džematlije zamolile da bude predvodnik halke i u julu će se navršiti punih deset godina koliko se halka održava u toj džamiji.

Pojasnio je kako pripada nakšibendijskom tarikatu.

Kasnije je počeo i organizirati iftare tokom ramazana, a zikru u džamiji ponekad prisustvuje oko stotinu ljudi.

”Ovaj džemat, ova halka, ova skupina sa mnom na čelu obilazi pojedine džamije gdje nema džemata, pa ih malo oživljavamo”, rekao je Šećerović u razgovoru za Anadolu Agency (AA).

Svakog petka u godini obavljaju zikr, a od 2009. organiziraju se i zajednički iftari.

Pojasnio je kako se zikr u Bakarevića džamiji održava samo petkom navečer, a ostalim danima se dogovore s jednim od džemata koji nije brojan pa odu i njemu obave zikr.

Rekao je i kako imaju niz aktivnosti, organizira se učenje dova, a jedna od njih je bila i 15. jula 2016., kada su vojna lica odana terorističkoj organizaciji Fetullahci (FETO) pokušali izvesti državni udar u Turskoj.

”Imamo još niz aktivnosti, posjeta pojedinim porodicama, pomoć, imamo i druženja“ pojasnio je Šećerović.

Dodao je kako u džamiju dolaze i brojni vjernici iz Tuzle, Visokog, Sarajeva i okoline…

”To su ljudi koji žele jednostavan pristup vjeri, jer vjera je lahka, nije teška i nju samo treba uzeti. Jer ako čovjek nagne čašu vode i ne zna da pije, on će se zakašljati, a ako zna da pije vodu, blago njemu, on će se napiti. E tako je i u vjeri. Trudimo se da budemo insani, da dove činimo i učimo jetmiš bin tevhide – 70.000 puta Lailahe–il-lallah-i to radimo za razne murade“, rekao je Šečerović.

Uputio je i dove da Allah dž.š. svim postačima širom svijeta primi post.

Pozvao je sve vjernike da što više od srca upućuju dove.

Mirza Šuvalija (80) iftarima prisustvuje od početka, a kazala je i kako u džamiji postoji mnogo aktivnosti koje se tiču džemata.

Dodala je kako se skoro svaki dan upute brojne dove za mnoge ljude.

Što se tiče iftara petkom, kazala je kako svako napravi ili donese po nešto pa se zajednički iftare.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button