Islamske teme

Hutba: Posljednja trećina mubarek ramazana

Braćo i sestre u islamu, tema današnje hutbe je Posljednja trećina mubarek ramazana 1440.H. / 2019. godine.

Braćo i sestre, sutra inša-Allah ikindijom ulazimo u posljednju trećinu mubarek ramazana, kada ujedno mu’tefiki ulaze u i’tikaf. Prije dva dana smo obilježili Bitku na Bedru, a sutra se inša-Allah prisjećamo Oslobođenja Meke i iz ta dva događaja izvlačimo mnogobrojne pouke i poruke, za naše dobro na ovom i budućem svijetu.

Nakon što smo hvala Allahu, dželle še’nuhu, gotovo ispostili dvije trećine ramazana, ulazimo u njegovu posljednju trećinu u kojoj se nadamo postizanju Allahovog, dželle še’nuhu, zadovoljstva i našem potpunom oslobađanju od grijeha i džehennemske vatre.

Kada bi došla posljednja trećina ramazana, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, bi pojačao ibadet, što potvrđuju riječi Aiše, radijallahu anha, majke mu’mina:

عَنْ عَائِشَةَ رَضِيَ اللهُ عَنْهَا كَانَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ إِذَا دَخَلَ الْعَشْرُ شَدَّ مِئْزَرَهُ أَيْ اعْتَزَلَ نِسَاءَهُ وَأَحْيَا لَيْلَهُ وَأَيْقَظَ أَهْلَهُ (الصحيحين)

Prenosi Aiša, radijallahu anha, da bi Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kada bi došla posljednja trećina ramazana, smotao svoju postelju, tj. ne bi se primicao ženama, noći bi provodio u ibadetu i budio bi svoje ukućane (radi činjenja ibadeta)! (Buharija i Muslim)

Pored teravije koju je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, klanjao tokom ramazana, u zadnjih deset noći Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, bi u zadnjoj trećini noći klanjao i Salatut-tehedždžud.

Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, je kako stoji u Sahihu, po predaji Ebu Huzejfe, radijallahu anhu, jedne noći na kijamu toliko dugo učio da je na jednom rekatu proučio Suru El-Bekare, Suru Ali ‘Imran i Suru En-Nisa’, tačnije 104,5 stranice ili šestinu Kur’ana, a učeći ajete u kojima se spominje prijetnja, zastao bi moleći Allaha, subhanehu ve te’ala, da ga sačuva od nje. Kada su klanjali dva rekata, Bilal ibn Rebbah, radijallahu anhu, je ezanom najavio sabah-namaz!

Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, nije izostavljao Salatut-tehedždžud ni kada je bio bolestan ili prekomjerno umoran, pa bi ga tada klanjao sjedeći.

U dva Sahiha stoji predaja da je melek Džibril dolazio kod Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, svakog ramazana i po jednom ga preslušavao Kur’an, da bi posljednje godine to učinio dva puta, što je na neki način bila najava skorog edžela Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.

U predaji stoji da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, budio svoju kćerku Fatimu i Aliju ibn Ebi Taliba, radijallahu anhuma, uveče govoreći im: „Zar nećete ustati i klanjati?“ (Buharija)

I budio je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, Aišu, radijallahu anha, kada bi završio tehedždžud, a prije nego što bi klanjao vitr.

U Muvettau stoji, da je Omer ibn Hattab, radijallahu anhu, klanjao dobar dio noći, pa kada bi došla polovica noći, budio bi svoju porodicu govoreći im: „Namaz, namaz!” I proučio bi ajet: وَأْمُرْ أَهْلَكَ بِالصَّلَاةِ وَاصْطَبِرْ عَلَيْهَا Naredi svojoj čeljadi da obavlja namaz i ustraj u tome!… (Ta Ha, 132.)

Braćo i sestre, u jednoj od neparnih noći u posljednjoj trećini mubarek ramazana je i Noć Kadr koja je vrijednija od hiljadu mjeseci, što ovoj trećini ramazana daje posebnu vrijednost. To je Noć u kojoj je započelo objavljivanje Kur’ana, kao što stoji u Suri El-Kadr:

إِنَّا أَنزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ(1) وَمَا أَدْرَاكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِ(2) لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِّنْ أَلْفِ شَهْرٍ(3) تَنَزَّلُ الْمَلَائِكَةُ وَالرُّوحُ فِيهَا بِإِذْنِ رَبِّهِم مِّن كُلِّ أَمْرٍ(4) سَلَامٌ هِيَ حَتَّى مَطْلَعِ الْفَجْرِ(5) (سورة القدر: 1-5)

Mi smo ga spustili (objavili) u Noći Kadr! (1) A šta ti misliš šta je to Noć Kadr?(2) Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci. (3) Meleki i Džibril, s’ dozvolom Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odluke svake.(4) Sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane!(5) (Suretu El-Kadr, 1.-5.)

Noć Kadr je vrednija od hiljadu mjeseci ili 83 godine i četiri mjeseca, pa ko od nas ne želi iskoristiti ovu mubarek noć?!

Onaj ko provede Noć Kadr, u ibadetu, biće mu oprošteni prošli grijesi, kao što stoji u hadisu koji bilježi imam Buharija:

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِيَ الله عَنْهُ أَنَّ رَسُولَ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ مَنْ قَامَ لَيْلَةَ الْقَدْرِ إِيمَانًا وَاحْتِسَابًا غُفِرَ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ (بخاري)

Prenosi Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Ko provede Noć Kadr čvrsto vjerujući i nadajući se Njegovoj nagradi, biće mu oprošteni prošli grijesi! (Buharija)

Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, nas podstiče da se u toj noći obraćamo dovom svome Gospodaru i od Njega tražimo oprost.

Rekla je Aiša, radijallahu anha, Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem: „Poslaniče, ako doživim Noć Kadr, šta ću u njoj učiti?“ Rekao je: “Aiša, uči: أَللَّهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي “Gospodaru, Ti si Taj Koji oprašta, voliš oprost, pa mi oprosti!”

Rekao je Abdullah ibn Omer, radijallahu anhu: “Neki ashabi su u snu vidjeli da je Noć Kadr u zadnjih sedam noći ramazana, pa im je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Pokazan mi je vaš san. Istina je da je ona (Noć Kadr) skrivena u zadnjih sedam noći, pa ko je bude tražio neka je traži u zadnjih sedam noći!“ (Buharija)

Ubade ibn Semh, radijallahu anhu, prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, izašao jednom prilikom da obavijesti ashabe o Noći Kadr, pa su se dva muslimana posvađala, na što je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Izašao sam da vas obavijestim o Noći Kadr, pa kada su se dva muslimana posvađala podignuto je od mene znanje o njoj. Nadam se da je to dobro po vas, pa je tražite u dvadeset i devetoj, dvadeset i sedmoj i dvadeset i petoj noći!” (Buharija)

Braćo i sestre, uistinu su nesretni oni koji su u mubarek ramazanu nemarni. Oni koji bez opravdanog razloga mrse, a posebno oni koji to čine javno. Oni koji neredovno klanjaju propisane farzove. Oni koji umjesto učenja Kur’ana ili njegova slušanja uče i slušaju ono što je Gospodar zabranio. Oni koji umjesto bereketa sehura i iftara u svojim kućama imaju uobičajena tri obroka. Oni koji umjesto u namazu, zikru i i’tikafu u džamijama, ramazanske noći provode u kafanama i diskotekama. Oni koji su se zaboravili ko su i zašto su na ovoj Zemlji. Oni koji svojim ponašanjem izazivaju Allahovu, azze ve dželle, srdžbu u našoj Domovini, koja je natopljena rijekama šehidske krvi i u kojoj se ne može ni korak napraviti, a da se ne stane na mjesto gdje je u posljednjih nekoliko stoljeća prolivena krv nevinih Bošnjaka!

Braćo i sestre! Provedimo ovih nekoliko preostalih dana i noći mjeseca ramazana u ibadetu i tragajmo za Noći Kadr, nadajući se Allahovoj, dželle še’nuhu, milosti, oprostu grijeha i džennetima koji su nam obećani! Izvršimo obavezu sadekatu-l-fitra, kako bi na taj način od posta odstranili eventualne nedostatke i kako bi post bio uzdignut Allahu, subhanehu ve te’ala! Budimo iskreni u našem vjerovanju i natječimo se u dobru tokom cijele godine!

Allahu, učvrsti nas na putu islama! Pomozi našoj ugroženoj braći i sestrama ma gdje bili! Sačuvaj nas od zla Tvojih i naših neprijatelja! Spletke naših neprijatelja vrati na njih i daj da se oni zabave sobom, a nas da puste da živimo u miru i rahatluku! Pomozi nam da sa lahkoćom ispostimo mubarek ramazan, primi od nas naše ibadete i potpuno nas očisti od grijeha! Smiluj se našim umrlim roditeljima i precima koji su na nas prenijeli svjetlo Dina! Uputi našu djecu i potomke i učini ih prvacima Ummeta i radostima naših očiju i srca! Budi nam Milostiv na Sudnjem danu i počasti nas u Džennetu društvom poslanika, iskrenih, šehida i dobrih ljudi! Amin!

وَالسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ!

Hatib Nezim ef Halilović Muderris

Džamija Kralj Fahd Sarajevo

24.05.2019.

Akos.ba

Povezani članci