Vijesti iz zemlje

Sutra u Sarajevu protestni skup u povodu 6. godišnjice masakra nad civilima Egipta

Povodom šeste godišnjice masakra počinjenog nad mirnim demonstrantima u Egiptu 14.08.2013. godine, na trgu Rabaa (koji se smatra najvećom karikom u nizu masakara izvršenih od strane vojnog režima) „Egipatska Unija u Bosni i Hercegovini“ , član internacionalne koalicije Egipćana u dijaspori, organizuje u nedjelju, 18.08.2019.god. u 15:00h mirnu protestnu vožnju kroz herojski grad Sarajevo prolazeći ispred Egipatske ambasade.

Prema riječima izvršnog direktora Human Rights Watch-a (HRW) Kennetha Rotha „Na trgu Rabaa, egipatska policija i vojska su izvršile jedno od najmasovnijih ubistava demonstranata u bližoj historiji.“

Cilj ovog protesta je izražavanje saučešća i solidarnosti žrtvama i njihovim najbližim, te insistiranje na kažnjavanju ubica i zločinaca koji su to učinili i podrške egipatskom narod koji se od 2011. g. bori protiv zla i koji gine tražeći svoju slobodu i stojeći na strani istine i pravde.

U Egiptu je 2013.g. izvršen vojni udar koji je rezultirao masovnim ubistvima protestanata, a njihov vrhunac je bio na trgu Rabaa, gdje je po raznim nevladinim međunarodnim organizacijama za ljudska prava ustanovljeno da je u vremenu od 6:30 do 18:00 sati ubijeno najmanje 1120 civila (od toga 30 djece i 8 novinara), ranjeno više hiljada i uhapšeno više desetina hiljada demonstranata širom Egipta. Policija i oružane snage koristile su bojevu municiju i snajpere. Helikopteri su korišteni za ispaljivanje suzavaca i streljanje demonstranata. Šatori koje su postavili demonstranti su spaljeni, kao i bolnica na terenu.

Šest godina nakon masakra na trgu Rabaa, nisu izvršene nikakve istrage niti su ubice (počinioci masakra) optuženi ili se drže odgovornim za to. S druge strane, preživjele žrtve su one koje su optužene i osuđene na višegodišnje ili doživotne kazne ili na smrt. Nedužni Egipćani su u redovima za smrtnu kaznu. U posljednjih 6 godina, 1300 protivnika vojnog udara je osuđeno na smrt, a 38 među njima čeka pogubljenje koje se može desiti u bilo kojem trenutku.

Rabaa je postala simbol borbe za slobodu, kršenja najosnovnijih ljudskih prava, gaženja legitimiteta, saosjećanja i upornosti. Rabaa je simbol žrtvovanja samoga sebe kako bi drugi imali priliku na slobodan život.

Mi ovdje potvrđujemo, kao Bosanci egipatskog porijekla i Egipćani u dijaspori, da dajemo podršku revoluciji i njenim ciljevima koji su bili pod parolom: egzistencija, sloboda, socijalna pravda i ljudsko dostojanstvo. Važno je napomenuti da egipatski narod pod vojnim režimom desetinama godina živi u siromaštvu i veoma lošim životnim uslovima, gdje je ukorijenjena korupcija u svim državnim institucijama, poput vojske, policije, sudstva, medija itd.

Tražimo podršku od poštenog bosanskog naroda, slobodnih medija, zvaničnika i svih onih koji su
doživjeli slična stradanja i patnju i koji ujedno visoko cijene pravdu, ljudska prava i slobodu da se pridruže ovom protestu i ovakvoj časnoj borbi.

„Dignimo glas protiv zla i pridružimo se braniocima slobode i pravde.“

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button