Vi ste ovdje
Home > Magazin > Zanimljivosti > Senegal: Impozantno stablo baobaba staro 1800 godina

Senegal: Impozantno stablo baobaba staro 1800 godina

Impozantno i 18 stoljeća staro stablo baobaba (adansonia digitata) atrakcija je za turiste u senegalskom gradu Joalu, a lokalno stanovništvo mu pripisuje nadnaravne moći, piše Anadolu Agency (AA).

Riječ je o stablu u selu Nianing, a lokalno stanovništvo mu pripisuje mistična svojstva i moći.

Mještani tvrde da staro stablo svojom gracioznošću i mistikom dobronamjerniku nudi utočište, a neprijatelju ulijeva strah.

Pripadnici lokalnog plemena Serer sahranjivani su u šupljine starog stabla, a tu praksu je 60-tih godina prošlog stoljeća zabranio prvi senegalski predsjednik Leopold Sedar Senghor, koji je i sam bio pripadnik tog plemena.

Debela hladovina pod starim drvetom zborno je mjesto za lokalno stanovništvo, a unazad nekoliko godina i sve atraktivnija turistička destinacija. Mještani su otvorili i suvenirnice.

Mnogi u podnožju mističnog i robusnog stabla traže lijek za bolesti i mole se za spas i boljitak.

Stablo svake godine izdašno rodi, a od njegovih plodova se prave različiti sirupi, ulja koja slove za eliksir dugovječnosti.

Baobab se nalazi i na grbu Senegala u kojem ga nazivaju i drvetom života. Bouye je sirup koji se pravi od sjemenki plodova tog stabla, a lokalne etničke grupe vjeruju da produžava život. Nedvojbeno je da je bogat vitaminima C i B6, kao i kalciumom i potasiumom.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top