Vijesti iz zemlje

Protest članova Egipatske unije u Sarajevu: Podrška egipatskom narodu koji se bori protiv tiranije

Predstavnici Egipatske unije u BiH, koja je član internacionalne koalicije Egipćana u svijetu, u nedjelju u Sarajevu, uprkos nepovoljnim vremenskim prilikama i uz poštivanje epidemioloških mjera, održali su proteste ispred zgrade ambasade Egipta u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Učesnici su isticali zastave Egipta i BiH, transparente s različitim porukama, te uzvikivali niz slogana.

Protesti su, pojašnjavaju organizatori, organizirani s ciljem izražavanja podrške egipatskom narodu koji od 20. septembra 2020. godine do danas protestuje i oštro osuđuje sadašnji režim (produkt vojnog udara 2013. godine) i to zbog grubog rušenja osnovnog ljudskog prava – prava na zagarantovan adekvatan smještaj i i povodom nehumanog djelovanja te načina tretiranja režima prema građanima Egipta, rušenjem njihovih smještaja, ne nudeći bilo kakvu alternativu.

Organizatori navode i kako su milioni ljudi već oštećeni širom Egipta, dok ista sudbina očekuje i još milione, a režim nastavlja s rušenjem ostalih domova i smještaja, navodeći kao opravdanje prekršaje tokom izgradnje kuća ili zgrada.

Navode kako su proteste organizirali i zbog uskraćivanja njihovih osnovnih prava na slobodu misli, govora i prava na mirna okupljanja te hapšenja već velikog broja oštećenih osoba (učesnika u protestima).

Pojasnili su kako kao građani Bosne i Hercegovine porijeklom iz Egipta, žele podići svoj glas i pomoći u zaustavljanju rušenja jednog od najosnovnih ljudskih prava.

”Način na koji egipatski režim djeluje sa demonstratorima je proglašen od strane glasnogovornika generalnog sekretara UN-a kao neprihvatljiv i da egipatski narod kao i ostali narodi ima pravo da mirno protestvuje bez maltretiranja”, naveli su ranije iz Unije.

Također, mnoge organizacije za ljudska prava, uključujući, Amnesty International su proglasile da je nivo poštivanja ljudskih prava od strane režima najniži mogući nivo i zatražile od egipatskog režima da ih ispoštuje, naveli su učesnici protesta uz napomenu da je već došlo do ubijanja i ranjavanja jednog broja demonstranata.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button