Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Prvi utisci hadžija po povratku u domovinu

Prvi utisci hadžija po povratku u domovinu

Prva grupa hadžija iz Bosne i Hercegovine danas je iz Medine doputovala na Međunarodni aerodrom Sarajevo, gdje su ih dočekali prijatelji i porodica.

Emocije

Hadžije su sinoć, nakon oproštajnog tavafa, iz Mekke krenuli za Medinu i jutarnjim letom u 05.20 sati po lokalnom vremenu s tamošnjeg aerodroma krenuli u Sarajevo. Prve bosanskohercegovačke hadžije koji su doputovale, na sarajevskom aerodromu dočekao je veliki broj članova porodica, rodbine i prijatelja. Susret s najbližima, nakon boravka na svetim mjestima, bio je pun emotivnih trenutaka, a mnogi od njih nisu mogli prikriti suze.

Zejnil Krupalija, hadžija iz Sarajeva, prenio nam je svoj doživljaj putovanja života,

„Išao sam na hadž sa suprugom, sinom i kćerkom. To je nešto fascinantno, što je jako teško opisati, susret s Ka'bom, a naročito rastanak s Ka'bom. Možda zvuči čudno, ali zaista kada sam se selamio s Ka'bom, morao sam plakati.“

Susret s Kabom je poseban doživljaj, jer čovjek u jednom momentu doživi nešto što je sanjao godinama. Meliha Kadrić, koja je ove godine bila prvi put na hadžu, nakon dolaska na sarajevski aerodrom, istakla je kako još uvijek nije svjesna ljepote trenutaka koje je doživjela.

„Osjećaj je nevjerovatan, nešto što se ne može opisati i što čovjek samo može doživjeti. To je radost, sreća, suze, to je vjerniku sve na svijetu.“ 

Večras će također biti organizovan još jedan let čiji je dolazak na sarajevski aerodrom planiran u 21.40 sati.  U nedjelju i ponedjeljak, 18. i 19, bit će organizovana po četiri leta, dok je za utorak i srijedu, 20. i 21, planiran po jedan let, čime će biti kompletiran dolazak svih hadžija u Bosnu i Hercegovinu.

Za Akos.ba: Rabija Arifović

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com