Kolumne i intervjui

Sutra ću, sutra ću, uvijek sutra i tako protekne život

Vrijeme je novac, kaže jedna engleska poslovica, zato je veoma bitno svoje vrijeme dragocjeno iskoristiti i svoj dan rasporediti na najbolji mogući način.

Ukoliko uspješno rasporedimo svoj dan, uspješno ćemo rasporediti i svoju sedmicu, mjesec i cijeli svoj život.

Nemojmo dozvoliti da vrijeme tratimo na gluposti i besmislene stvari. Igrice i razne društvene dokolice mogu biti u našim životima kao vid zabave i razonode koja nakratko opušta, međutim, to nam nipošto ne smije postati opsesija i glavna dnevna preokupacija.

Postavimo stvari po prioritetima. Posao, škola, fakultet, porodica, molitva, rodbina, prijatelji, pa tek onda igrice i razne ovosvjetske dokolice.

Iskoristimo svoju mladost mudro i pametno. Posvetimo se nauci, poslušnosti roditeljima, molitvi, sportu, te općekorisnim društvenim aktivnostima.

Budimo volonteri u nekom udruženju. Učinimo da se našim društvenim aktivizmom okoriste drugi. Učinimo nešto čime ćemo se ponositi. Nešto što ćemo u budućnosti uvijek rado spominjati. I mi i drugi ljudi oko nas. Aktivirajmo se u lijepim i korisnim društvenim aktivnostima. Rad za zajednicu i opće dobro je nešto čega nam, uistinu, puno više treba.

Trebaju nam druženja, razgovori i okupljanja oko zdravih, korisnih ideja. Na vrijeme ispunimo ono što smo preuzeli.

Nikad ne odlažimo svoje obaveze i poslove za sutra. Jer sutra može biti opet sutra i sve tako. I sama poslovica nas upozoravamo da je to tako. Dragi prijatelji, izvršavajte svoje obaveze na vrijeme, pa ćete vidjeti kako onda sve stižete i kako vam u životu sve teče po planu. Bez stresa, napetosti i žurbe.

 Za Akos.ba piše: Admir Iković

Povezani članci

Back to top button