Vijesti iz svijeta

Susret Zvizdić- Davutoglu u Ankari: Trgovinsku saradnju BiH i Turske proširiti na sir i mlijeko

Pored predsjedavajućeg Zvizdića, delegaciju Vijeća ministara BiH sačinjavaju ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović  Ministar odbrane Republike Turske Ismet Yilmaz i ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš potpisali su u četvrtak u Ankari Sporazum o saradnji u oblasti vojne obuke između Vlade Turske i Vijeća ministara BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Sporazum je potpisan u prisustvu premijera Turske Ahmeta Davutoglua i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, koji predvodi delegaciju BiH u posjeti Ankari. Sporazum je potpisan pred početak zajedničke konferencije za novinare Davutoglua i Zvizdića u palati Cankaya.

Turski premijer Ahmet Davutoglu uz najviše državne počasti primio je predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića koji boravi u zvaničnoj posjeti Turskoj.

Nakon svečanog intoniranja nacionalnih himni Republike Turske i BiH, Zvizdić je pozdravio počasnu gardu, a potom je sa domaćinom susreta Davutogluom kratko razgovarao na balkonu palate Cankaya.

Zvanična posjeta delegacije Vijeća ministara Bosne i Hercegovine predvođena predsjedavajućim Zvizdićem Republici Turskoj otpočela je inače, jutrošnjom posjetom Mauzoleju Kemala Ataturka (Anitkabir) u Ankari gdje je predsjedavajući Zvizdić položio vijenac i upisao se u Knjigu časti.

Delegacija Vijeća ministara BiH potom je posjetila četvrt Kizilay gdje je položila cvijeće i odala počast žrtvama nedavnog terorističkog napada.

Pored predsjedavajućeg Zvizdića, delegaciju Vijeća ministara BiH sačinjavaju ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button