Kulinarstvo

Sušeni paradajz u maslinovom ulju

Za dvije tegle od pola kilograma Potrebno je: 1,5 kg (oko 16 plodova) duguljastog paradajza, 300 ml (1 šolja) maslinovog ulja, 2 kašičice suhog ruzmarina, 2 kašičice suhog timijana, 2 osušena lovorova lista, so i biber

  1. Nožem pažljivo uklonite peteljke paradajza, pa presjecite plod na pola. Zagrijte rernu na 80 stepeni.
  2. Kašikom uklonite središnji dio i sjemenke, pa izdubljeni paradajz rasporedite u plehu obloženom masnim papirom. Posolite i pobiberite.
  3. Pecite 8-12 sati na 80 stepeni. Na svakih sat vremena kratko otvorite rernu kako bi se para oslobodila iz rerne. Osušeni paradajz ohladite izvadite iz rerne i ohladite.
  4. Osušeni paradajz rasporedite u teglice sa hermetičkim zatvaranjem, pospite osušenim ruzmarinom i tamjanom, dodajte po jedan list lovora i prelijte maslinovim uljem. Zatvorite i čuvajte na hladnom.

Izvor: novosti.rs