Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Koristi učenja Euzubille

Koristi učenja Euzubille

Učenje isti'aze, a posebno prije učenja Kur'ana, ima svoja značenja i koristi.

Prva korist: učač se treba prisjetiti i razmisliti o slučaju koji se desio u vezi sa šejtanom. Postao je prokleti šejtan nakon što je bio među časnim melecima. Uzoholio se i postao nevjernil. Učač se toga treba prisjetiti, pa očistiti svoju namjeru prije učenja Kur'ana kako bi bio u stanju sprovesti Allahove naredne i kloniti se Njegovih zabrana koje se navode u Kur'anu.  U suprostavljanjiu Kur'anu je udaljavanje od Allaha, proklestvo, neposlušnost i nevjerništvo, a sve to vodi ka vječnom boravku u vatri.

Druga korist: kod čovjeka su prisutne njegove ideje i misli njegove duše kao i šejtansko došaptavanje.  Kada je to prisutno, srce je odsutno i ne može osjetiti slast Allahovog govora. Stoga mu se naređuje isti'aza i čišćenje nefsa i srca od šejtanskih vesvesa, kako bi mu se manifestiralo svjetlo Kura'ana.

Treća korist: u svakoj kur'anskoj riječi nalaze se značenja koja mogu shvatiti srca i oči koja su čista od prljavština loših misli i vesvesa, a koja su naoružana isti'azom. Euzubilla je, dakle, naređena kako bi čovjek mogao da se koncetriše na Kur'an dok ga uči i mirnog uma  razmišlja o njegovim ajetima.

Za Akos.ba pripremio Fahrudin Vojić

 

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top