Zapečeni makaroni s povrćem
Vrijeme pripreme: 10 minuta Vrijeme kuhanja: 20 minuta Za 2 osobe
Sastojci:
- 200 g makarona po želji
- 2 jaja
- 1 Kiselo vrhnje 12% 200g
- 1 Sirela Ribanac 40g
- 150 g Gouda sira
- 1 šolja povrtne zaleđene mješavine
- 1 mala kašika mediteranske mješavine začina
- 1 mala kašika soli
- ½ mala kašika bibera
- ½ mala kašika vegete
- 1 mala kašika ulja
ZA POČETAK:
Stavite u 1 Litar vode da proključa. Izrendajte Gouda sir ili ga izrežite na male kockice. Zagrijte pećnicu na 200 ℃.
PRIPREMA:
- Korak
U proključalu vodu dodajte pola žlice soli i makarone. Kuhajte onoliko koliko je naznačeno na pakiranju makarona. Možete odmah staviti odbrojavanje na mobitelu na predviđeno vrijeme kuhanja sa pakiranja i lagano početi pripremati nadjev.
- Korak
U posudicu izmiješajte jaja sve dok ne postanu potpuno žuta odnosno dok se bjelanjak jednomjerno ne umuti. U jaja dodajte kiselo vrhnje 200 g, pola pakiranja Ribanca, pripremljenu Goudu i šolju s povrćem. U smjesu dodati žačine i dobro pomiješati.
- Korak
U malu tepsiju ulijte kašiku ulja te ga potom komadom ubrusa ravnomjerno rasporedite po tepsiji.
- Korak
Gotove makarone procijedite i pomiješajte s napravljenim nadjevom. Smjesu prespite u namašćenu tepsiju, ravnomjerno rasporedite i po vrhu pospite ostatak Ribanca.
- Pecite na 200 ℃ 20 minuta.
Uživajte
Akos.ba