Kulinarstvo

Zapečeni makaroni s povrćem

Vrijeme pripreme: 10 minuta     Vrijeme kuhanja: 20 minuta         Za 2 osobe

Sastojci:

  1. 200 g makarona po želji
  2. 2 jaja
  3. 1  Kiselo vrhnje 12% 200g
  4. 1 Sirela Ribanac 40g
  5. 150 g   Gouda sira
  6. 1 šolja povrtne zaleđene mješavine
  7. 1 mala kašika mediteranske mješavine začina
  8. 1 mala kašika soli
  9. ½ mala kašika bibera
  10. ½ mala kašika vegete
  11. 1 mala kašika ulja

ZA POČETAK:

Stavite u 1 Litar vode da proključa. Izrendajte  Gouda sir ili ga izrežite na male kockice. Zagrijte pećnicu na 200 ℃.

PRIPREMA:

  1. Korak

U proključalu vodu dodajte pola žlice soli i makarone. Kuhajte onoliko koliko je naznačeno na pakiranju makarona. Možete odmah staviti odbrojavanje na mobitelu na predviđeno vrijeme kuhanja sa pakiranja i lagano početi pripremati nadjev.

  1. Korak

U posudicu izmiješajte jaja sve dok ne postanu potpuno žuta odnosno dok se bjelanjak jednomjerno ne umuti. U jaja dodajte kiselo vrhnje 200 g, pola pakiranja  Ribanca, pripremljenu  Goudu i šolju s povrćem. U smjesu dodati žačine i dobro pomiješati.

  1. Korak

U malu tepsiju ulijte kašiku ulja te ga potom komadom ubrusa ravnomjerno rasporedite po tepsiji.

  1. Korak

Gotove makarone procijedite i pomiješajte s napravljenim nadjevom. Smjesu prespite u namašćenu tepsiju, ravnomjerno rasporedite i po vrhu pospite ostatak   Ribanca.

  1. Pecite na 200 ℃ 20 minuta.

Uživajte

Akos.ba

Povezani članci