Studenski recepti: Špageti s povrćem, tunom i President
Vrijeme pripreme: 10 minuta Vrijeme pečenja: 10 minuta Za 2 osobe
Sastojci:
- 200 g špageta
- 1 patlidžan
- 80 g tunjevine
- 1 crveni luk
- 2 režnja bijelog luka
- 1 paradajz
- 50 g maslina bez koštica
- 100 g President Somborske
- 2 male kašike mediteranske mješavine začina
- 3 kašike maslinovog ulja
- 2 male kašike soli
- ½ male kašike bibera
Priprema:
Stavite 1 Litar vode da zavrije. Patlidžan narežite na krugove, pa svaki krug na četvrtine. Narezani patlidžan posolite i prekrijte ubrusom. Masline narežite na kolutiće, paradajz na kockice. Bijeli i crveni luk očistite i narežite što sitnije. Izrežite President Somborsku na kockice.
- Korak:
Kada voda proključa dodajte prstohvat soli i špagete pa kuhajte prema vremenu naznačenom na pakiranju
- Korak:
Zagrijte ulje u tavi pa dodajte kockice patlidžana. Kratko pržite dok ne poprimi boju pa izvadite u tanjur sa strane. U tavu potom dodajte crveni i bijeli luk miješajte 1 minutu pa dodajte pripremljeni paradajz.
- Korak:
Nakon dvije minute vratite patlidžan, dodajte sol, biber, mediteransku mješavinu začina i tunjevinu pa dobro pomiješajte i ugasite vatru.
- Korak:
Špagete ocijedite i dodajte u tavu s povrćem. Dobro pomiješajte i za kraj pospite maslinama i President Somborskom.
Dobar tek!