Pileći sezam štapići i Šopska salata
Vrijeme pripreme: 10 minuta Vrijeme pečenja: 20 minuta Za 2 osobe
Sastojci:
- 300 g pilećih šnicli
- 3 velike kašike brašna
- 2 jaja
- 2 velike kašike Dukat mlijeka
- 1 velika kašika prezli
- 2 velike kašike sezama
- 1 mala kašika začina za piletinu
- 1 mala kašika soli
- ½ male kašike bibera
- 1 kocka Dukat maslaca
- 2 paradajza
- 2 krastavca
- 2 svježe zelene paprike
- 1 crveni luk
- 50 g President Somborska sira
- 1 mala kašika maslinovog ulja
- Komad papira za pečenje
Priprema:
Upalite pećnicu na 200 °C. Pileće šnicle izrezati uzduž na trakice. Piletinu pomiješati sa začinom za piletinu. U dublji tanjur dobro pomiješajte jaja, mlijeko, sol i biber. U jedan tanjur dodajte brašno, a u drugi prezle pomiješane sa sezamom. Očistite i operite papriku, paradajz, krastavac i luk. President Somborsku izrendajte ili narežite na kockice.
- Korak:
Svaku pileću trakicu pomiješajte prvo u brašno pa jaja i na kraju prezle pomiješane sa sezamom. Svaku trakicu slažite u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Između raspoređenih trakica rasporedite Dukat maslac. Pecite pripremljene pileće štapiće 20 minuta na 200 °C.
- Korak:
Dok se piletina peče, izrežite na kockice očišćeno povrće. Pripremljeno povrće pomiješajte s maslinovim uljem i President Somborskom.
- Korak:
Kada se pileći štapići ispeku poslužite ih na tanjuru uz pripremljenu Šopsku salatu.
Dobar tek!
Akos.ba