Za djecu i omladinu

Šta je to sreća?

“Budi na dunjaluku kao da si tuđin ili putnik.”

 Nije sreća dvorac Abdul-Melika ibn Mervana, ni vojska Haruna er-Rešida, ni kuće Ibn Džassasa, ni riznice Kurunove, ni knjige Ibn Sinaa, ni divani Mutenebbija, ni vrtovi u Kordobi. Sreća je ono malo što imaš u ruci, što ti je dovoljno za život. Sreća je skromnost i poniznost.

Ne sastoji se sreća u tome da imaš mnogo novaca pa da ih trošiš, niti da kupiš sebi kućnog ljubimca, niti da imaš hrane u obilju. Sreća je kad si veseo i kad znaš istinu, kad si spokojan i razumiješ život, kad si mirna srca i činiš dobro.

Svi mislimo kako ćemo biti sretni i zadovoljni kada steknemo prostranu kuću, kupimo mnogo stvari i ispunimo sve svoje prohtjeve. Ipak, na kraju se pokaže kako sve ovo ima skuplju cijenu i kako nam je sve to uzrok naših briga, tuge i nemira.

 “I nikako ne gledaj dugo ljepote ovoga svijeta koje Mi kao užitak raznim kategorijama nevjernika pružamo, da ih time na kušnju stavimo, ta nagrada Gospodara tvoga bolja je i vječna.” (Ta-Ha, 131)

 U jednom vjerodostojnom hadisu kaže se: “Lijep odgoj jeste dobročinstvo, a grijeh je ono što te tišti u grudim i što ne bi volio da saznaju drugi ljudi.” Dobro je spokoj i mir u duši. Dobro ostaje i nakon dugih godina. A ružnoću grijeha ne mogu saprati sva blaga ovoga svijeta. Svakome ko želi sreću valja mu činiti dobro i bježati od grijeha kako bi bio siguran.

 “Bit će sigurni samo oni koji vjeruju i vjerovanje svoje s mnogoboštvom ne miješaju; oni će biti na Pravom putu.” (El-En’am, 82) Sa’d ibn Ebu Vekkas, r.a., povukao se u pustinju, postavio svoj šator i počeo život bez buke i nerazumnih zahtjeva ljudi, Sa svojom porodicom čuvao je malo stado i zahvaljivao Allahu na neizmjernim blagodatima. Jednog dana došao mu je žureći sin Omer i kazao: ” Oče moj, ljudi se bore protiv kralja, a ti ovdje čuvaš ovce.” A on mu je kazao: “Utječem se Bogu protiv širka. Najbolje bi bilo da siromasi budu halife, ali čuo sam Poslanika, s.a.v.s, kako kaže: “Allah voli bogatog, povučenog i bogobojaznog roba.”

Spokoj vjernika zbog svoje vjere uzvišeniji je od svih kraljeva, jer samo vjera ostaje uz tebe dok ne kročiš u džennetske perivoje, a od kraljeva ni spomen ne ostaje.

“Mi ćemo Zemlju i one koji na njoj žive naslijediti i Nama će se oni vratiti.” (Merjem, 40)

 Izvor: Aid el-Karni “Ne tuguj”

Za Akos.ba pripremila: Lejla Kamenjaković

Povezani članci

Back to top button