Kulinarstvo

Studenski recepti: Pileći fileti sa pireom od graška

Vrijeme pripreme: 10 minuta         Vrijeme pečenja: 20 minuta           Za 2 osobe

Sastojci:

  1. 300 g pilećih šnicli
  2. 1 mala kašika začina za piletinu
  3. 2 male kašike soli
  4. 1 mala kašika bibera
  5. 1 mala kašika senfa po želji za marinadu piletine
  6. 1 mala kašika mediteranske mješavine začina
  7. 2 veća krompira
  8. 5 velikih kašika Dukat mlijeka
  9. 1 šolja smrznutog ili svježeg graška
  10. 2 velike kašike Sirela Ribanca
  11. 2 velike kašike ulja
  12. 1 kocka Dukat maslaca

Priprema:

Stavite ½ Litra vode da zavrije. Pileće šnicle dobro pomiješajte sa 1 malom kašikom soli, ½ male kašike bibera,  1 malom kašikom začina za piletinu i malom kašikom senfa po želji. Očistite krompir i izrežite ga na ploške.

  1. Korak:

U ključalu vodu dodajte prstohvat soli,  krompir i grašak pa kuhajte 15 minuta. U tavi ugrijte ulje pa ispecite pileće filete sve dok ne porumene na obje strane. Pripremljenu piletinu odložtite na tanjur sa strane. Stavite mlijeko da se ugrije 1 minutu.

  1. Korak:

Skuhani krompir i grašak procijedite, dodajte maslac, ugrijano mlijeko, sol, biber i mediteransku mješavinu začina. Sve sastojke izgnječite ili mikserom miješajte na srednjoj brzini 2 minute.

  1. Korak:

Pripremljene pileće filete poslužite uz pripremljeni pire. Za bolji okus posluženo jelo pospite Sirela Ribancem.

Dobar tek!

Akos.ba

Povezani članci