Studenski recepti: Pileći fileti sa pireom od graška
Vrijeme pripreme: 10 minuta Vrijeme pečenja: 20 minuta Za 2 osobe
Sastojci:
- 300 g pilećih šnicli
- 1 mala kašika začina za piletinu
- 2 male kašike soli
- 1 mala kašika bibera
- 1 mala kašika senfa po želji za marinadu piletine
- 1 mala kašika mediteranske mješavine začina
- 2 veća krompira
- 5 velikih kašika Dukat mlijeka
- 1 šolja smrznutog ili svježeg graška
- 2 velike kašike Sirela Ribanca
- 2 velike kašike ulja
- 1 kocka Dukat maslaca
Priprema:
Stavite ½ Litra vode da zavrije. Pileće šnicle dobro pomiješajte sa 1 malom kašikom soli, ½ male kašike bibera, 1 malom kašikom začina za piletinu i malom kašikom senfa po želji. Očistite krompir i izrežite ga na ploške.
- Korak:
U ključalu vodu dodajte prstohvat soli, krompir i grašak pa kuhajte 15 minuta. U tavi ugrijte ulje pa ispecite pileće filete sve dok ne porumene na obje strane. Pripremljenu piletinu odložtite na tanjur sa strane. Stavite mlijeko da se ugrije 1 minutu.
- Korak:
Skuhani krompir i grašak procijedite, dodajte maslac, ugrijano mlijeko, sol, biber i mediteransku mješavinu začina. Sve sastojke izgnječite ili mikserom miješajte na srednjoj brzini 2 minute.
- Korak:
Pripremljene pileće filete poslužite uz pripremljeni pire. Za bolji okus posluženo jelo pospite Sirela Ribancem.
Dobar tek!
Akos.ba