Brzi bolonjez
Vrijeme pripreme: 5 minuta Vrijeme pečenja: 20 minuta Za 2 osobe
- 300 g sitno mljevene junetine
- 1 luk
- 1 mrkva
- 2 režnja bijelog luka
- 2 velike kašike ulja
- 1 mala kašika mediteranske mješavine
- 1, 5 mala kašika soli
- ½ male kašike bibera
- 1 mala kašika koncentrata rajčice
- nekoliko kapi Worcester umaka za intenzivniji okus po želji
- 100 g pelata ili svježeg paradajza očišćenog od sjemenki i kore
- 1/2 dcl mlijeka
- 200 g tjestenine
- 2 male kašike Sirela Ribanca
Priprema:
Stavite vodu da proključa. Luk, bijeli luk i mrkvu očistite pa potom naribajte. Kada voda proključa dodajte prstohvat soli i tjesteninu. Kuhajte tjesteninu prema uputama sa pakiranja.
- Korak
Zagrijte ulje u tavi pa dodajte pripremljeni luk i mrkvu. Pomiješajte i dinstajte 3 minute. Dodajte bijeli luk, mljeveno meso i začine pa opet dobro pomiješajte i ostavite da se dinsta 5 minuta uz povremeno miješanje.
- Korak:
U tavu dodajte koncentrat rajčice i nekoliko kapi Worcester umak. Pomiješajte pa dodajte pelate ili očišćeni svježi paradajz i sve zajedno kuhajte još 10 minuta. Za kraj dodajte mlijeko i kuhajte još 3 minute.
- Korak:
Tjesteninu procijedite i dodajte u tavu pa pomiješajte s umakom.
Za bolji okus po vrhu pospite Sirela Ribanca.
Dobar tek!
Akos.ba