Kulinarstvo

Brzi bolonjez

Vrijeme pripreme: 5 minuta         Vrijeme pečenja: 20 minuta           Za 2 osobe

  1. 300 g sitno mljevene junetine
  2. 1 luk
  3. 1 mrkva
  4. 2 režnja bijelog luka
  5. 2 velike kašike ulja
  6. 1 mala kašika mediteranske mješavine
  7. 1, 5 mala kašika soli
  8. ½ male kašike bibera
  9. 1 mala kašika koncentrata rajčice
  10. nekoliko kapi Worcester umaka za intenzivniji okus po želji
  11. 100 g pelata ili svježeg paradajza očišćenog od sjemenki i kore
  12. 1/2 dcl mlijeka
  13. 200 g tjestenine
  14. 2 male kašike Sirela Ribanca

Priprema:

Stavite vodu da proključa. Luk, bijeli luk i mrkvu očistite pa potom naribajte. Kada voda proključa dodajte prstohvat soli i tjesteninu. Kuhajte tjesteninu prema uputama sa pakiranja.

  1. Korak

Zagrijte ulje u tavi pa dodajte pripremljeni luk i mrkvu. Pomiješajte i dinstajte 3 minute. Dodajte bijeli luk, mljeveno meso i začine pa opet dobro pomiješajte i ostavite da se dinsta 5 minuta uz povremeno miješanje.

  1. Korak:

U tavu dodajte koncentrat rajčice i nekoliko kapi Worcester umak. Pomiješajte pa dodajte pelate ili očišćeni svježi paradajz i sve zajedno kuhajte još 10 minuta. Za kraj dodajte mlijeko i kuhajte još 3 minute.

  1. Korak:

Tjesteninu procijedite i dodajte u tavu pa pomiješajte s umakom.

Za bolji okus po vrhu pospite Sirela Ribanca.

Dobar tek!

Akos.ba

Povezani članci