Liderstvo i menadžment

Stres je stvar izbora, ne okolnosti koje se oko nas događaju!

Stres je stvar izbora, ne okolnosti koje se oko nas događaju.

Viktor Frankl, austrijski neurolog i psihijatar o svom iskustvu u koncentracijskom logoru je rekao: “Sve se čovjeku može uzeti, osim posljednje od ljudskih sloboda – pravo na izbor stava u bilo kakvim danim okolnostima, pravo na izbor vlastitog puta.” Sposobnost izbora stajališta koje će čovjek zauzeti u određenim okolnostima nešto je nevjerojatno moćno, a opet ponekad toliko zanemareno dakako našom krivnjom.

Stres je stvar izbora, ne okolnosti koje se oko nas događaju. U mnogo čemu nismo zadovoljni svojim životom i dopuštamo da predmeti našega nezadovoljstva uzmu svu našu pažnju i energiju i tako ostajemo kao prosjak pred vratima svoga života ne znajući što možemo ili što trebamo učiniti. A naša je odluka kakav ćemo stav zauzeti prema svemu tome i nitko nam je ne može oduzeti, niti nas prisiliti da imamo neku drugu.

Moći izabrati pozitivan stav znači imati najveću moć u svojim rukama, to znači probuditi se s osjećajem zahvalnosti jer shvaćate da to što imate nije nikakvo vaše pravo, već čisti dar. To istovremeno znači imati plan za svoj život, a ne dopustiti okolnostima da poput bujice vode nose sve pred sobom, jer ionako nije sve onako kako ste željeli. Moći izabrati pozitivan stav i u teškim okolnostima znači raditi na svojoj zrelosti shvaćajući da se ona ne događa sama od sebe.

Kakve god bile okolnosti možete se postaviti iznad njih. To znači biti usmjeren na budućnost ali i u bolnoj sadašnjosti gledati izazov da se nešto od nje nauči te da se izdrži dok je najteže. Nemojte od života stvarati stres, stvarajte od stresa život i shvatite da uvijek imate mogućnost izabrati stav koji će vam pomoći izabrati put. Imajte mir u sebi i imat ćete mogućnost takav izabrati stav, na koncu sve je jednostavno kada se hoće i komplicirano kada se neće – piše Mario Žuvela za portal savjetnikuspjeha.com.

akos.ba

Povezani članci