Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Brak i porodica > Sve je više roditelja koji svojoj dijeci ne daju da dišu

Sve je više roditelja koji svojoj dijeci ne daju da dišu

Jeste li roditelj koji sa svojim dijetetom radi svaki domaći zadatak, umjesto njega rješava probleme u školi i s prijateljima, kontroliše svaki njegov korak? Ukoliko ste se prepoznali u ovom opisu, možda ste, a da niste ni svijesni, i vi takozvani “helikopter roditelj”.

Sve više roditelja koji svojoj deci ne daju da dišu

Foto: Pixabay

Termin “helikopter roditelji” odnosi se na roditelje koji su sveprisutni, oblijeću oko dijece, ometaju im igru, brane ih od svih poželjnih i nepoželjnih frustracija i ne ostavljaju ih na miru. Iako kažu da nisu za “helikopter” model vaspitanja, istraživanja pokazuju da je iz godine u godinu sve više roditelja koji svojoj dijeci, žargonski rečeno, ne daju da dišu – piše portal B92

Kod nas je ista situacija, kaže psiholog Milica Grujić.

“Termin dolazi iz američke psihologije, ali obuhvata sve roditelje koji se previše angažuju, previše bdiju u odnosu na svoju djecu”, objašnjava ona.

Ovaj model roditeljstva poguban je i za roditelje i za dijecu. Roditelji su non-stop u stanju zabrinutosti i opterećeni željom da od svega zaštite svoje dijete.

“Ozbiljna istraživanja kažu da je ovaj stil roditeljstva poguban za dijecu prevashodno zato što im time šaljemo poruku da nemamo povjerenja u njih, da ne vjerujemo dovoljno da će oni sami uraditi nešto dobro, pa zbog toga uvijek mora neko od roditelja da se mješa. I sa druge strane, nije dobro zato što dijeca moraju da naviknu od malena na određenu vrstu frustracija kao sastavni dio života”, ističe Milica Grujić.

Ljubav roditelja prema djetetu i njegovu brigu ne može da razumije onaj ko to nije osjetio i doživio. Međutim, stručnjaci kažu da postoji granica između brige i pretjerane brige.

“Roditelj treba da bude uključen u život svog djeteta, treba da bude zainteresovan za to šta se dijetetu dešava, a isto tako treba da pripremi i dijete i sebe da je normalno da se dešavaju greške, da je normalno da postoji frustracija i da ne može da se dobije sve na gotovo. Kao u svemu u životu, najteže je naći balans, ali je taj balans potreban za optimum između kontrole i helikopter roditeljstva i nečega što se zove angažovan i zdrav roditelj”, zaključuje Grujić.

Ukoliko niste sigurni gdje je granica i kako naći balans, nemojte se ustručavati da potražite pomoć pedagoga ili psihologa, kako biste svom djetetu omogućili normalno odrastanje, razvoj i osamostaljivanje.

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top