DijasporaU FokusuVijesti iz svijetaZanimljivosti

Stara Varoš čuva duh nekadašnje Podgorice: Uličice i orijentalna arhitektura odolijevaju vremenu

- Iako smještena uz sami centar grada, na obali Ribnice, Stara Varoš je sačuvala arhitektonski stil kakav je bio decenijama, pa i vijekovima unazad. Mnogi Podgoričani, posebno stariji, kažu da je Stara Varoš srce Podgorice

 U vremenu kada je betonizacija prostora postala svakodnevnica i kada višespratnice zauzimaju dio po dio prostora u većini gradova, Stara Varoš u Podgorici odolijeva vremenu i čuva duh nekadašnjeg Titograda, piše Anadolu Agency (AA).

Iako smještena uz sami centar grada, na obali Ribnice, Stara Varoš je sačuvala arhitektonski stil kakav je bio decenijama, pa i vijekovima. Mnogi Podgoričani, posebno oni stariji, kažu da je Stara varoš srce Podgorice.

Uske ulice, građevine stare po više stotina godina, džamije iz vremena Osmanlija, Sahat-kula, čardaci, sve je to dio Stare Varoši.

U ovom dijelu grada se može osjetiti orijentalni šmek nekadašnjeg Titograda. Za one koji nikada nisu posjetili ovaj dio grada, vjerovatno su o njemu čuli u pjesmama. Čuvene su sevdalinke i pjesme o Podgorici u kojima je opjevana Stara Varoš.

– Sahat-kula, najljepši primjer osmanske arhitekture –

Sahat-kula, džamije Osmanagića i Starodoganjska, Hadži–pašin most, samo su neki od spomenika kulture koji su danas sačuvani u Staroj Varoši.

Sahat kula je sagrađena krajem 17. vijeka. Podigao ju je hadži Mehmed-paša Osmanagić. Visoka je 16 metara. Skoro da nema pjesme o staroj Podgorici i Staroj Varoši, u kojoj se ne spominje Sahat-kula. Sahat-kula je najljepši primjer arhitekture preostale iz turskog perioda.

Skender Čauševa-Starodoganjska džamija, koja se takođe nalazi u Staroj Varoši, datira iz 15. vijeka, a sagradio je Skender Čauš. U njenom dvorištu se nalaze prostorije Odbora Islamske zajednice za Podgoricu i Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori. Osmanagića džamiju, sagradio je hadži Hafiz-paša Osmanagić.

Značajan primjer orijentalne arhitekture, koji je vremenom dobio nešto izmijenjen izgled, jeste stari hamam, kasnije pretvoren u javno kupatilo, a danas se nalazi ispod novosagrađenog mosta na Ribnici.

– Sevdalinke o Staroj Varoši –

Neko ko je Staru Varoš opjevao u svojim sevdalinkama jeste Esad Merulić, poznati umjetnik, izvođač sevdalinki. U razgovoru za AA, Esad kaže da se najljepše priče o Podgorici vezuju za Staru Varoš.

„Uske ulice, kaldrme, sokaci, čardaci, voltovi, sve to karakteriše Staru Varoš. Za vrijeme Drugog svjetskog rata, Podgorica je bila među najpogođenijim gradovima i upravo su se ljudi ovdje sklanjali. Od tada, do danas, u vremenima komunizma i bivše Jugoslavije, bilo je nekoliko pokušaja adaptacije i renoviranja Stare Varoši, ali oni nikada nisu zaživjeli“, kaže Merulić.

U Staroj Varoši nalazi se jedna od najstarijih kuća u Podgorici. Nekad su je zvali čardak Krpuljevića, a danas, na inicijativu Islamske zajednice Crne Gore, kuća je obnovljena, sačuvana je arhitektonska cjelina iz vremena Osmanlija.

– Jedna od najstarijih kuća –

Smatra se da je jedna od najstarijih kuća u Podgorici. Prema nekim podacima, napravljena je krajem šesnaestog ili početkom sedamnaestog vijeka. Neki drugi izvori govore da je ona sagrađena 1826. godine, za vrijeme Turaka.

„U saznanju sam da postoji plan oživljavanja starih zanatskih radnji u ovom dijelu grada. Starih dućana i zanatlija više sada i nema. Ovdje je i kuća Rista Stijovića, istaknutog vajara. Ovdje su takođe opjevane i najljepše pjesme sevdaha, a ja sam igrom slučaja jedan od njih koji čuva tu tradiciju. U Staroj varoši se uvijek čuvao međuvjerski i međunacionalni sklad. Uprkos svim iskušenjima u ovim vremenima, to je i dan.danas tako i to smatram najvećim kapitalom u priči o Staroj Varoši“, poručuje Merulić.

Turisti koji posjećuju Podgoricu, kao dio svoje agende, skoro uvijek obiđu Staru Varoš.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button