DijasporaVijesti iz svijeta

Veliko priznanje – Muslimanski centar u Ljubljani izabran za “Zgradu godine 2021”

Muslimanski kulturni centar u Ljubljani jedini je sakralni objekat koji je dobio prestižnu nagradu “Zgrada godine 2021” (Building of the Year 2021), takmičenja koje je realizirano u organizaciji najposjećenije svjetske stranice za arhitekturu ArchDaily.

– U ArchDailyu ne vjerujemo da su “stručni” žiriji neophodni za određivanje kvalitetne arhitekture. Vjerujemo vama, čitateljima, da ćete odabrati zgrade koje – zbog svoje ljepote, inteligencije, kreativnosti ili usluge zajednici – predstavljaju najbolju arhitekturu godine. Još nas niste iznevjerili. Suzili ste listu sa hiljade na pet po kategoriji, a sada na 15 zapanjujućih pobjednika. Dakle, od svih nas u ArchDaily-u, hvala vam – napisali su povodom predstavljanja pobjednika.

Prošle godine Muslimanski centar u Ljubljani je dobio i “Plečnikovu nagradu” koja se dodjeljuje za najveće uspjehe u oblikovanju slovenskog okoliša.

Muslimanski kulturni centar Ljubljana, koji predstavlja veliki uspjeh bošnjačke i muslimanske populacije u Sloveniji, otvorio je svoja vrata u petak 7. februara 2020. godine, a prvi džuma-namaz predvodio je muftija ljubljanski prof. dr. Nedžad Grabus.

(Preporod.info)

Povezani članci