Zdravlje

Stalno stišćete ‘odgodi’ alarm? Zbog toga ste samo umorniji!

To je ustvari velika greška. Stručnjaci kažu da vam odgoda ne daje energiju, nego čak može i povećati osjećaj umora i pospanosti. Za to postoji i objašnjenje: vrijeme između zujanja je premalo i vaše tijelo nema dovoljno vremena ponovno utonuti u dobok san. Štoviše, nedostatak rutine 'zbunjuje' mozak što alarm zapravo znači i radi zbrku unutarnjem satu.

 

Bihevioralni znanstvenik Dan Ariely podupro je ovu teoriju u svojoj kolumni za Wall Street Journal napisavši kako je  najbolje naviti sat u točno vrijeme kad trebate ustati.

Manjak sna utječe na veličinu i funkcioniranje mozga

“Ako želite započeti svoj dan u 7 ujutro, možete doći u napast da namjestite budilicu malo ranije – recimo u 6.40 – i stisnuti odgodu par puta dok nije 7 ili čak 7.15. Ali ako odabarete strategiju odgode, vaše tijelo ne može naučiti uvjetovanu reakciju između zvuka alarma i ustajanja.

Kad se igramo sa ‘odgodi’ alarmom, naša tijela primaju zbunjujuće poruke – nekad čujemo alarm i odmah ustajemo, nekad ga čujemo i ležimo još desetak minuta, nekad ne ležimo dvadesetak minuta i tako dalje.”

Ako niste spremni za izaći iz kreveta nakon zvuka alarma, vjerojatno ste još umorni pa je najbolji način za dobivanje dovoljno energije i poleta, da probate svaku noć spavati sedam do devet sati, po preporuci stručnjaka.

zivotistil.rtl.hr

Povezani članci