U FokusuVijesti iz svijeta

UPDATE – Španija priznala državnost Palestine

Španski premijer Pedro Sanchez je napomenuo da Španija priznaje palestinsku državu na osnovu granica iz 1967. godine, priznajući samo promjene o kojima su se složile obje strane

Španija je službeno priznala palestinsku državu odlukom koju je odobrila Vlada, prenosi Anadolu.

“Ovo je historijska odluka koja ima jedan cilj – doprinijeti postizanju mira između Izraelaca i Palestinaca”, rekao je premijer Pedro Sanchez u jutrošnjem obraćanju.

Sanchez je napomenuo da Španija priznaje palestinsku državu na osnovu granica iz 1967. godine, priznajući samo promjene o kojima su se složile obje strane.

“Iako nije na Španiji da definiše granice drugih nacija, naš stav je usklađen s rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija i sa stavom koji tradicionalno zauzima Evropska unija”, naglasio je španski lider.

Sanchez je dodao da bi palestinska država trebala biti “održiva” sa Zapadnom obalom i Gazom koji su povezani koridorom i Istočnim Al-Qudsom/Jerusalemom kao glavnim gradom.

“Današnja odluka je zasnovana na međunarodnom pravu i poštovanju poretka zasnovanog na pravilima – principima koji nas vode bez obzira na kontekst”, rekao je Sanchez.

Španski premijer je dodao da će od srijede njegov fokus biti na zalaganju za održivo dvodržavno rješenje kako bi se donio trajni mir u regionu.

Kako bi se postiglo trajno rješenje s dvije države, Sanchez je rekao da je glavni prioritet “okončavanje krize u Gazi”, što uključuje postizanje trajnog prekida vatre, nesmetan pristup humanitarnoj pomoći Gazi i oslobađanje svih izraelskih zarobljenika.

Španija će također priznati jedinstvenu palestinsku državu, kojom upravljaju palestinske vlasti, a koju je Sanchez nazvao njihovim “partnerom za mir”.

Konačno, rekao je da će Španija “nastaviti da jača saradnju sa partnerima posvećenim miru i prosperitetu u regionu“ kako bi sazvala međunarodnu mirovnu konferenciju koja će provesti rješenje s dvije države.

“Današnjom odlukom preuzimamo odgovornost u potrazi za mirom, sigurnošću i prosperitetom svih ljudi”, dodao je premijer.

Španski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares kazao je da su priznali Palestinu “jer je vrijeme za to”.

“Ne možemo više čekati. Vidjeli smo decenije nasilja, bola i razaranja, decenije razgovora o miru. Sada je vrijeme da to pretvorimo u stvarnost”, dodao je Albares.

Norveška i Irska su u utorak također formalno priznale palestinsku državnost, a Albares je najavio da će Slovenija u četvrtak učiniti isto.

Dublin i Oslo opisali su svoju odluku kao način da se ubrzaju napori za prekid vatre u ratu koji Izrael vodi u Gazi.

Albares je rekao kako ne sumnja da će se još više zemalja pridružiti Španiji.

akos.ba

Povezani članci