Vi ste ovdje
Home > Magazin > Moj vrt > Stablo agruma – ukras svakom domu

Stablo agruma – ukras svakom domu

Agrumi se lako uzgajaju u kući, a i vrlo lijepo izgledaju

Ako tražite novi, živi ukras za svoj dom – onda svakako razmislite o stablu agruma u tegli – jer oni se najjednostavnije sade, a njihov uzgoj ne iziskuje veliko znanje. Među agrume ubrajamo grejp (Citrus grandis), limun (Citrus limonum), naranču (Citrus sinensis ili Citrus aurantium dulcis) i mandarinu (Citrus deliciosa). Oni se u kući mogu lako uzgajati, a vrlo lijepo izgledaju. Pružite li biljki potrebne uvjete, zahvalit će vam bujnim zelenilom, cvjetovima, pa čak i plodovima.

Citrusno voće vuče podrijetlo iz Azije, ali se odavno uzgaja i u sredozemnom području na otvorenome, a u loncima i sjevernije. Nekima će i cvasti i donositi rod, ali čak i ako to ne uspije, zeleno zimzeleno lišće krasan je ukras.

Od aprila do oktobra u većini naših kontinentalnih krajeva agrumi mogu uspijevati vani — na balkonu ili u vrtu. Najviše im odgovara južna strana i mnogo svjetlosti. No za zimskih hladnoća najbolje ih je unijeti unutra, u što svjetliju prostoriju (najbolje na ostakljeni balkon), gdje je temperatura od deset do petnaest Celzijevih stupnjeva. Ako je hladnije, počet će otpadati lišće, a biljka će ući u fazu mirovanja.

Zemlja neka bude umjereno vlažna, a budući da je većina unutrašnjih prostora prilično suha, često prskajte biljku. Povremeno je možete i otuširati. Kad biljka raste u zatvorenom prostoru, kukci je ne mogu oprašivati, pa ćete, želite li plodove, to morati obaviti sami uz pomoć kista ili metlice za prašinu.


Foto: Tom Grimbert, Unsplash

Osim tih općenitih uputa ni one o sadnji nisu složene: imajte samo na umu da sjemenke treba dobro oprati mlakom vodom i obrisati, a tek onda posijati u zemlju. Dakako, neće svako sjeme izniknuti, zato se preporučuje plitko posijati desetak sjemenki, a od onih koji isklijaju odbaciti sve osim najjače i najnaprednije. Posijte ih u lonac promjera 15 cm. Uzmite mješavinu zemlje iz vrtlarije i pijeska. Prije sijanja zemlju dobro navlažite. Zatim skinite gornji sloj, rasporedite koštice i pokrijte ih slojem zemlje debelim 2 cm. Dobro zalijte. Ponovo zalijte tek kad se gornji sloj osuši. Držite lonac na svijetlu i vrlo toplu mjestu. Kad biljka naraste, desetak centimetara, možete lonac prenijeti na manje toplo mjesto, ali također s mnogo svjetla.

Grejp će vjerojatno već prve godine procvasti, a drugi agrumi rjeđe, osim ako su ljeti na zraku i ako je ljeto vrlo toplo, a zimu provode u toplom zimskom vrtu. Za vrlo toplih ljeta i uz pravilnu njegu dobit ćete i poneki plod.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top