Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Nađa Berberović za Akos.ba: Veliki interes za pisanom riječi Alije Izetbegovića

Nađa Berberović za Akos.ba: Veliki interes za pisanom riječi Alije Izetbegovića

Pred nama je 95. godišnjica rođenja prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Tim povodom razgovaramo sa Nađom Berberović unukom Alije Izetbegovića i direktoricom JU Muzej Alija Izetbegović.

Razgovarao: Voloder Sanadin

Akos.ba: Kako je rad muzeja „Alija Izetbegović“ organizovan u okolnostima pandemije COVID-19 i da li će ove okolnosti uticati na obilježavanje 95. godišnjice rođenja Alije Izetbegovića?

Berberović: U vanrednim okolnostima uzrokovanih pandemijom COVID-19 Muzej „Alija Izetbegović“ je, poput svih ostalih kulturnih institucija, galerija i muzeja, bio zatvoren za posjetioce u periodu od 18. marta do 18. maja 2020. godine. Imajući u vidu da u ovom periodu nije bilo moguće organizovati izložbe, promocije knjiga, konferencije, stručne simpozije, školske radionice i slične aktivnosti koje spadaju u domen rada Muzeja, nastojali smo virtuelnim putem javnosti predstaviti neke od naših sadržaja i projekata. Mnogo Muzeji širom svijeta koji su bili zatvoreni za posjetioce usljed pandemije ponudili su virtuelne obilaske svojih postavki. Muzej „Alija Izetbegović“ je još prije nekoliko godina na svojoj službenoj web stranici ponudio posjetiocima virtuelni pregled muzejske postavke, tako da smo u ovom periodu snimili kratki dokumentarac o Muzeju i njegovom historijatu, sa naglaskom na biografiju Alije Izetbegovića i neke od značajnijih eksponata koji se nalaze u okviru stalne postavke.

Pored toga, predstavili smo i elektronsko izdanje muzejskog newslettera, planiramo prvo izdanje muzejskog Glasnika, a u pripremi je i jubilarno izdanje izabranih djela Alije Izetbegovića. Imajući u vidu otežane okolnosti i ograničene resurse uzrokovane pandemijom, mogu s ponosom reći da je naš mali ali vrijedni kolektiv bio itekako produktivan i proaktivan u ovom izazovnom periodu.

Akos.ba: Muzej je najavio izdavanje izabranih djela Alije Izetbegovića. Koliki je interes za pisanom riječi Alije Izetbegovića danas?

Berberović: Muzej „Alija Izetbegović“, pored naučno-istraživačkog rada, akcenat stavlja na izdavačku djelatnost. Trenutno pripremamo jubilarno izdanje izabranih djela Alije Izetbegovića („Islamska deklaracija“, „Islam između istoka i zapada“, „Sjećanja“ i „Moj bijeg u slobodu“). Postoji veliki interes za pisanom riječi Alije Izetbegovića, a njegova autorska djela je danas nemoguće pronaći u našim knjižarama.

Prije petnaest godina, izdavačka kuća „Oko“ je štampala Izetbegovićeva sabrana djela, a od tada, koliko mi je poznato, nije bilo sličnih izdanja. Glavni urednik izabranih djela je Gdin. Faris Nanić, a predgovore su pripremili akademik. Enes Karić, dr. Himo Neimarlija i dr. Samedin Kadić. Partner projekta i oficijelni distrubuter je knjižara Ilum, a knjige će od septembra biti dostupne u suvenirici Muzeja i u muzejskom web shopu. Na jesen planiramo i promociju izabranih djela širom Bosne i Hercegovine i u dijaspori.

Akos.ba: Kakvi su planovi Muzeja u narednom periodu?

Berberović: S obzirom na to da je 08.08.2020. godišnjica rođenja Alije Izetbegovića, Muzej tradicionalno organizuje Dane otvorenih vrata od 06-08.08., kada će ulaz za sve posjetioce biti besplatan. Povodom godišnjice, u petak 07.08. u suradnji sa galerijom Općine Novi Grad organizujemo izložbu fotografija „Alija Izetbegović – između istoka i zapada“. Izložba će biti otvorena do 21. augusta svakim radnim danom od 10h do 16h, a ulaz za sve posjetioce je slobodan. Na izložbi će biti prikazane fotografije iz privatne arhive, do sada nepoznate široj javnosti – porodične fotografije, te fotografije iz političkog i diplomatskog života Alije Izetbegovića.

Nakon promocije izabranih djela u septembru, planiramo tradicionalnu svečanu Akademiju povodom obilježavanja godišnjice smrti 19.10.2020. Akademija, koja se svake godine do sada održavala u Narodnom pozorištu, ove godine će se održati u Vijećnici, te će biti popraćena izložbom koju organizujemo u suradnji sa Fondacijom „Alija Izetbegović“. Krajem mjeseca počinju i izvođački radovi na adaptaciji muzeja, te na jesen planiramo svečano otvorenje nove stalne muzejske postavke.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top