Vi ste ovdje
Home > Magazin > Moja putovanja > Šta trebate znati za planiranje biciklističke turneju po BiH, Srbiji i Crnoj Gori

Šta trebate znati za planiranje biciklističke turneju po BiH, Srbiji i Crnoj Gori

Posljednjih godina Balkan je s dobrim razlogom postao magnet za bicikliste. Prekrasna priroda, bogata povijest, sjajna hrana i ljubazni i gostoljubivi ljudi  su ono što regiju čini posebnom. Biciklisti koji planiraju višednevnu biciklističku turneju po Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori trebali bi znati nekoliko stvari kako bi u potpunosti uživali u biciklizmu.

Kako planirati biciklističku turu po Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori?

Prvo ide najvažnije! Trebate popis atrakcija i lokacija koje želite vidjeti. Teško ćete birati između brojnih mjesta prekrasne prirode, povijesti i kulture u regiji. Možete slijediti popularnu stazu Via Dinarica Green, savršenu za biciklistička putovanja, sa stotinama kilometara dobro održavanih biciklističkih staza i obiljem netaknute prirode, sanjivih sela i povijesnih spomenika. Ili možete napraviti vlastitu kartu biciklističkih ruta i odabrati lokacije koje želite vidjeti. Svjetski poznati mostarski Stari most, prekrasno planinsko selo Lukomir u Bosni i Hercegovini, park prirode Prokletije i lijepa obala Crne Gore, prelijepi Beograd i planina Zlatibor u Srbiji, samo su fragment čudesnih mjesta koja ćete posjetiti u regiji.

Kada napravite sebi kartu rute, trebali biste isplanirati sljedeći korak. Hrana i smještaj. Moraju biti Bike  Friendly! Bike Friendly je općenito poznat sinonim za usluge prilagođene biciklistima. Govorimo o hotelima, restoranima kao i o atrakcijama koje želite posjetiti. Ne želite negdje doći i ne imati mjesto za siguran parking za biciklo ili da ne možete ući u restoran u svojoj sportskoj odjeći.

Obavezno se osigurajte da su sva mjesta koja želite posjetiti certificirana kao Bike Friendly

Budite sigurni da vam ta mjesta nude sigurnost na cesti a raznolik sadržaj objekata i njihove usluge da su prilagođene potrebama biciklista koji se zaustavljaju zbog hrane, pića, spavanja i dobro posjećenih turističkih atrakcija.

Kada idete na višednevnu biciklističku turneju, ne želite nikakva iznenađenja. Mjesta koja u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori posjeduju certifikat o Bike Friendly Standardu imaju sve što vam može trebati kao biciklisti.

To uključuje odgovarajuće sigurno parkiranje za vaš bicikl, kao i mjesto za odlaganje bicikla i opreme. Svlačionica u kojoj se može ukloniti prašina s ceste prije ulaska u objekt i praonica za pranje odjeće.

U Bike Friendly hotelu, električnu energiju možete koristiti i za besplatno punjenje baterija za svoj mobilni telefon – vrlo važna stvar o kojoj treba voditi računa kada ste na višednevnoj biciklističkoj turneji. U hotelima prilagođenim biciklistima također postoji mogućnost pranja bicikla, tako da možete dobro oprati pratioca na dva kotača. To je samo dio ponude. U osnovi, Bike Friendly Certifikat znači da su obezbjeđene sve važne stvari za udobnu i sigurnu višednevnu biciklističku turu po Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori.

Gdje pronaći mjesta koja su pogodna za bicikliste pri planiranju vaše biciklističke rute?

Mapa na Bike Friendly Standard pruža izvrstan pregled svih hotela prilagođenih biciklistima, restorana i ostalih objekata u regiji.

Bike Friendly znači da su sve certificirane tvrtke prošle pažljiv postupak certifikacije i sigurno su u potpunosti prilagođene biciklističkim putnicima kao što ste vi.

Kada planirate svoj biciklistički obilazak u Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, samo idite na BFS web, pogledajte kartu i pronađite objekte s oznakom Bike Friendly u blizini vaše biciklističke rute. Odaberite svoj boravak u hotelima prilagođenim biciklistima, ručajte u restoranima prilagođenim biciklistima i pobrinite se da atrakcije i lokacije koje želite posjetiti su označene kao Bike Friendly. Na taj ćete način sigurno imati sve što vam treba za sigurno i ugodno putovanje biciklima po Balkanu. Pročitajte više o tome zašto je Bike Friendly najbolji planer biciklističkih ruta za biciklističko putovanje po Balkanu.

U interakciji s mjestima koja su prilagođena biciklistima, pomažete lokalnoj ekonomiji, ali i uživate u svim prednostima lokacije savršene za putovanje biciklom. Pročitajte više o tome kako se biciklističko putovanje susreće s lokalnom ekonomijom ovdje.

Započnite i isplanirajte svoju biciklističku rutu po Balkanu sada!

bikefriendlystandard.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top