Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Liderstvo i menadžment > Šta možemo naučiti od gusaka?

Šta možemo naučiti od gusaka?

Mi ljudi dosta toga možemo naučiti od gusaka. Da, dobro ste pročitali – gusaka. Od onih istih stvorenja čijim imenom, posve neopravdano smatrajući ih glupima, mislimo da vrijeđamo ženske osobe (i one to misle, a ne bi trebale).

Evo par stvari koje možemo naučiti od njih:

Lekcija prva: LETITE ZAJEDNO

Stvarno je čaroban pogled na jato gusaka koje lete u savršenoj V formaciji. Istraživanja su pokazala da u toj formaciji svaki pokret krila guske ispred daje dodatni pogon guski koja leti iza nje. Ovakvim timskim radom guske povećavaju domet leta za nevjerovatnih 71%, uz isti utrošak energije.

Lekcija druga: ODRŽAVAJTE FORMACIJU

Ako ste ikada posmatrali kako guske lete, mogli ste vidjeti kako ponekad neka od njih ispadne iz formacije. No tada se ona trudi iz sve snage ne bi li ponovo sustigla jato i uključila se u poredak.

Lekcija treća: ROTIRAJTE

Dok guske lete u formaciji najviše se umara vođa u vrhu V-formacije. Zato nakon nekog vremena on odleti na začelje, a njegovo mjesto u formaciji zauzme odmornija guska. Važno je raspodijeliti teret među svim članovima tima.

Lekcija četvrta: GAČITE

Iako se to rijetko čuje sa zemlje, jato gusaka u formaciji je jako bučna družina. Postoji nekoliko teorija zašto guske neprestano gaču dok lete. Najšire prihvaćena je ona da na taj način komuniciraju međusobno i ohrabruju jedna drugu.

Lekcija peta: NE NAPUŠTAJTE GUSKU U NEVOLJI

Kad god neka od gusaka više nije u stanju da leti sa ostalima, iz formacije se uz nju izdvajaju još dvije sposobne guske koje ostaju s njom sve dok se ona ne oporavi ili ugine. Najbolji timovi su oni u kojima članovi vode brigu jedni o drugima, u dobru i u zlu. Guske su to shvatile odavno.

mudremisli

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com