Vi ste ovdje
Home > Magazin > Zanimljivosti > Špijunski kanali: Sumnjiva pitanja Mossada o Mursiju

Špijunski kanali: Sumnjiva pitanja Mossada o Mursiju

Izraelski špijuni tražili su detaljne podatke o egipatskoj Muslimanskoj braći – pitanje je koji interesi se tu kriju. 

Piše: Clayton Swisher

U vrijeme kada se Arapsko proljeće širilo Egiptom, zapadne sile zabrinuto su posmatrale koja će vlada doći na mjesto diktature Hosnija Mubaraka, dok je od svih zemalja Izrael pokazivao najviše interesovanja za ono što se događalo. 

Prema tajnim dokumentima, koji su procurili do istraživačkog odjela Al Jazeere, izraelska obavještajna služba Mossad, preko svojih izvora u Južnoj Africi, pokušavala je doći do detaljnih informacija o Muhamedu Mursiju, prvom civilnom predsjedniku u historiji Egipta koji je na vlast došao demokratskim putem, kao i o važnim ličnostima u pokretu Muslimanska braća.

Dana 30. jula 2012, samo mjesec nakon što je Mursi položio zakletvu, Mossad šalje tajni zahtjev državnoj sigurnosnoj agenciji u Južnoj Africi za dobivanje obavještajnih podataka o sljedećem:
     
– koje je dodatne korake moguće očekivati od Muslimanske braće s ciljem slabljenja utjecaja vojske, sudova i duboko ukorijenjenog sistema u Egiptu?

– pored plana o stotinu dana, koji je najavio Mursi, koji su još ciljevi Muslimanske braće za brzo pridobivanje simpatija javnog mnjenja?

Opširnije na portalu Al Jazeere:

Sumnjiva pitanja Mossada o Mursiju

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top