Zdravlje

Upitna tačnost informacija: Pogrešno i opasno liječenje putem interneta

Ljekari upozoravaju da se različite bolesti mogu manifestirati sličnim ili istim simptomima, što dodatno može zbuniti pacijenta.

Piše: Ibrahim Sofić

Ljekari iz regije upozoravaju na rastući trend liječenja pacijenata koji, uz pomoć interneta, sami sebi uspostavljaju dijagnozu prije odlaska u bolnicu i počinju s terapijama tako što bez konsultacija kupuju lijekove u apoteci.

Doktor Branislav Lukač iz beogradske privatne klinike Belmedic ističe da je veoma opasno da neko sam sebi uspostavlja dijagnozu, jer je taj postupak veoma složen i obuhvata uzimanje u obzir svih simptoma, znakova bolesti, laboratorijskih analiza i dijagnostičkih procedura.

Ono što ljekari uče mjesecima i godinama, pacijenti pokušavaju riješiti za dvije minute.

Ovo sve, dodaje, osoba bez medicinskog znanja i adekvatne opreme nikako ne može uraditi tačno i pouzdano, “što neminovno vodi do pogrešnog zaključka – pogrešne dijagnoze i, potom, pogrešne terapije”.

“Različite bolesti mogu da se manifestuju sličnim ili istim simptomima, što dodatno može da zbuni pacijenta koji pokušava putem interneta da sam sebi pomogne. Izbor i doziranje lekova je takođe složena stvar i lečenje sličnim, ali ne sasvim adekvatnim, lekovima ili neadekvatnim dozama nekog leka (čak i ukoliko se ‘pogodi’ dijagnoza i pravilno izabere lek) ili u nedovoljno dugačkom vremenskom periodu (primer – lekovi za lečenje tuberkuloze moraju da se piju šest meseci do godinu, ima i brojnih drugih primera) opet neminovno vodi do neuspeha terapije”, kaže Lukač za Al Jazeeru.

Upitna tačnost informacija

Ono što on ističe je pitanje dostupnosti i tačnosti informacija na internetu, naročito na jezicima koji se koriste u našoj regiji, te kvaliteta informacija koje pacijenti razmjenjuju međusobno na različitim forumima.

“Koliko osoba, sa prosečnim obrazovanjem i nedovoljnim poznavanjem stranih jezika, može da nađe pouzdane i tačne informacije na internetu, koji je postao beskrajna šuma informacija, poluinformacija, dezinformacija i reklama?”

Opširnije na portalu Al Jazeere:

Pogrešno i opasno liječenje putem interneta

Povezani članci

Back to top button