Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Skokom i spuštanjem cvijećem u Neretvu obilježena 14 godišnjica obnove Starog Mosta u Mostaru

Skokom i spuštanjem cvijećem u Neretvu obilježena 14 godišnjica obnove Starog Mosta u Mostaru

Spuštanjem cvijeća sa Starog mosta u Mostaru, uz tradicionalni skok bez aplauza i performansom umjetničkog društva “Mostarske kiše” odana je počast svima onima koji su svoje živote izgubili u ratovima na području cijelog Zapadnog Balkana, čime je obilježena 14 godišnjica od obnove UNESCO-ovog nadaleko poznatog spomenika, javlja Anadolu Agency (AA).

Cvijeće u Neretvu sa Starog mosta su spustili premijer Makedonije Zoran Zajev, premijer Grčke Aleksis Cipras, premijer Crne Gore Duško Marković i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić koji je večeras domaćin ovog skupa u znaku mira, povjerenja i pružanja ruke.

U isto vrijeme, umjetničko društvo “Mostarske kiše” izvelo je muzički performans, a skakači izveli tradicionalni skok bez aplauza, sve u znaku pijeteta prema onima koji su izgubili svoje živote u ratovima.

Nakon toga, na verandi Mehmed Koskine džamije, u organizaciji Centra za mir po treći put biće upriličeno potpisivanje “Mostarske povelje mira” od strane spomenutih gostiju.

Osim toga, bit će dodijeljena i tradicionalna priznanja “Mostar Peace connection” pod sloganom “Mostar ne zaboravlja prijatelje”. Riječ je o osobama koje su, svaka na svoj način, zadužili grad Mostar, te će određeni broj osoba dobiti Mimar priznanje.

Sve spomenuto je organizirano u znaku mira, suradnje i pružanju ruku. Nakon toga, u 21 sati na platou ispod Starog mosta, umjetničko društvo “Mostarske kiše“ održat će jubilarni koncert kojim će obilježiti 20 godina uspješnog rada i djelovanja.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top