Ekonomija

Kapo: Poslovanje sve bolje, jubilej Skenderije bit će dostojno obilježen

Kulturno-sportski centar Skenderija značajno je povećao prihode, te je prošle godine prvi put u posljednjih nekoliko godina pozitivno poslovao, ali naslijeđeni dugovi iz prošlosti još uvijek opterećuju njegovo poslovanje.
Ovo je za Indikator.ba kazao Amer Kapo, direktor KJP Centar “Skenderija” d.o.o. Sarajevo.
-Poslovanje nije još uvijek do kraja stabilizirano jer još ima dosta dugovanja, ali smo povećali prihode. Stanje 2016. godine, kada sam došao, bilo je jako loše, ali promjenama koje smo uveli uspjeli smo negativne trendove preok-renuti. Privredni grad iz kojeg su zakupci ranije odlazili uspjeli smo popuniti i to se u 2017. godini osjetilo. Prihod je povećan i 2017. godinu smo pozitivno finansijski završili, što se dogodilo prvi put nakon niza godina. Situacija se stabilizovala ali još uvijek dugoročno nije sigurna, kazao je Kapo.

Najveći problem su dugovanja za doprinose koji od 2014.do 2016. nisu uplaćivani, ali, prema njegovim riječima, potpisan je reprogram te će se u narednom periodu postepeno otplaćivati.
Važnim korakom koji je doprinio boljem poslovnom rezultatu, Kapo ističe smanjenje cijene većine usluga KSC Skenderija i priližavanje tržišnim nišama.
-Smatramo da je bolje za manje novca nešto izdati nego imati veću cijenu a ne izdati ništa. U tom segmentu smo napravili pomak. Jako je bitno da smo uz pomoć Vlade Kantona Sarajevo i Skupštine Kantona dosta investirali. Uređen je plato, obnovljena fasada sportske dvorane, a u toku je još nekoliko nabavki koje su u funkciji daljnjeg poboljšanja stanja. Nama je bitno da se te investicije i ubuduće nastave kako bismo vratili nivo koji je Skenderija prije imala, istakao je Kapo.

Iskorak je napravljen i kada je riječ o organizovanju sajmova, poslovnom segmentu koji je godinama krasio KSC Skenderija, ali je u posljednje vrijeme urušen, zbog čega je Skenderija ostala i bez članstva u evropskoj asocijaciji sajmova.
-Vratili smo povjerenje izlagača, raste i posjećenost, a širimo i broj sajmova tako da ih u prosjeku godišnje imamo 5 domaćih i tri gostujuća. Ove godine ćemo imati 10-ak, dodao je Kapo.
Napredak je vidljiv i u drugim segmentima, napominje Kapo, te navodi da su veliki sportski događaji vraćeni u Skenederiju, a prošle godine prvi put su samostalno organizovana dva koncerta – Željka Joksimovića i Dubioza Kolektiva.
– To je bio za nas veliki izazov, ali su nam oba koncerta bila uspješna, dodao je Kapo.
Inače, dosadašnja ustaljena praksa bila je samo izdavanje prostora estradnim umjetnicima, a organizatori koncerta bili su drugi subjekti.

KSC Skenderija se priprema i za obilježavanje 50 godišnjice postojanja u 2019. godini, a Kapo ističe da se već sada radi na pripremi obilježavanja tog značajnog jubileja.
– Mi već sad pripremamo programe, cijela 2019. će biti u znaku godišnjice, a zvanični datum obilježavanja je 29. novembar 2019. U toj sedmici će biti veliki broj manifestacija, ali ćemo se truditi da tokom cijele godine imamo što više sajmova i drugih događaja. Trudit ćemo se da kroz cijelu 2019. godinu provučemo tu histroiju, kaže Kapo.

Među ostalim, cilj je da se u jubilarnoj godini KSC Skenderija vrati u članstvo evropske unije sajmova, nakon što je veza sa evropskom krovnim asocijacijom organizatora sajmova prekinuta prije nekoliko godina.

Više o događajima iz svijeta ekonomije, finansija i tržišta kapitala u publikaciji Indikator.ba Plus br 46 koja je izašla 23. jula 2018. godine

indikator.ba

Povezani članci

Back to top button