Vi ste ovdje
Home > Magazin > Kreativni kutak > Šiti možete naučiti i kod kuće

Šiti možete naučiti i kod kuće

Nikad nije prekasno jer svako može naučiti šiti, a ako još otkrijete da imate talenta, to bolje.

Šivenje ne samo da može biti predivan hobi u kojem ćete uživati i razveseljavati sebe, porodicu i prijatelje, nego može biti i način na koji možete uštediti novac na odjeći (za sebe, porodicu, posebno djecu) i drugim proizvodima kao što su jastuci, zavjese, prekrivači i brojne druge stvari koje morate kupiti.

Ono što je najbolje jest da za šivenje ne trebate ići ni na kakav kurs (mada nije na odmet) i da od samog početka nije baš jeftina investicija, posebno ako morate kupiti šivaću mašinu. No, uz malo sreće i snalažljivosti, preko oglasnika mogu se kupiti polovne i vrlo kvalitetne mašine, po znatno nižim cijenama.

Odakle početi?

Prije nego što počnete s prvim projektom šivanja, dobro poučite uputstva koja ćete dobiti s mašinom, te se dobro upoznajte s njezinim specifičnostima. Ako ste vizuelni tip, vjerojatno za 99 posto stvari možete pronaći razne tutorijale na YouTube-u. Također, guglajte, ima već dosta tutorijala na našem jeziku, a još više onih na engleskom jeziku. I na kraju, ako ste više tradicionalni tip, nabavite knjige o šivanju, kojih zaista ima mnogo, i novijeg, ali i starijeg izdanja. U njima ćete pronaći prve smjernice i savjete odakle početi.

Prvi projekti

Kod kuće pronađite materijale (staru odjeću, prekrivače, zavjese i sl.) za koje vam neće biti žao ako ih uništite, ili kupite jeftinije materijale s kojima je vrlo lako baratati, na primjer muslin. Počnite s jednostavnim projektima kao što su jastučnice, zavjese, pregače, kraćenje hlača, dakle sve ono za što treba minimalno krojenja, te uključuje jednostavne ravne šavove, odnosno porubljivanje. Kada „upoznate“ svoju šivaću mašinu, te steknete prve vještine i samopouzdanje, možete krenuti na kompliciranije projekte, koji uključuju složenije krojenje i šivanje.

Što se tiče krojenja, može se reći da je to druga zasebna vještina, koju ćete morati svladati (s pomoću knjiga, tutorijala).

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Prije nego što se odlučite kupiti nekoliko metara skupog osjetljivog materijala i zašiti svečanu haljinu, preporučujemo da u second-hand trgovini nabavite odjevni predmet od istog ili sličnog materijala, te pokušate prepraviti taj odjevni predmet po određenoj mjeri. Na taj način ćete naučiti kako se ponašaju određeni materijali, te smanjiti mogućnost pogrešaka, koje nećete moći ispraviti na novom skupom materijalu.

Vježbajte i ne odustajte

Imate na umu da će se greške događati, zato se naoružajte strpljenjem. Niko se nije rodio s vještinom šivenja. Marljivo vježbajte! I onda još vježbajte! Od svakog ćete propalog pokušaja naučiti nešto i nećete ubuduće praviti iste greške. Neka vas one ne obeshrabre na početku.

Ako imate osobu koja će vam rado pokazati kako se šije na mašini, na što morate obratiti pozornost – iskoristite priliku. Učenje šivenja nije kratak ni jednostavan proces, zapravo nikada ne prestaje. Kada jednom ovladate tehnikama, a za to saznaju vaša porodica i prijatelji, vaš sto će biti prepun odjeće za prepravak i popravak, te šivenje. Na taj način možete osigurati i dodatne prihode za svoje domaćinstvo.

zena.rtl.hr

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top