Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > Šesti Novosarajevski književni susreti

Šesti Novosarajevski književni susreti

  Živimo u vremenu kada se pisana riječ malo cijeni i poštuje. Novogodišnja ludovanja i pijanke, obijesne, preskupe mature, bespotrebni koncerti, Farma, Big brother – to su stvari kojima je bh. narod danas zaokupljen; tim stvarim kumuju i institucije svih nivoa vlasti.

   S druge strane, većina kulturnih priredbi, pa čak i one međunarodnih razmjera, bačene su u zapećak – ne izazivaju masovno interesovanje i radoznalost građana, niti bivaju adekvatno finansirane iz općinskih, kantonalnih, entitetskih i državnih budžeta.

  Jedna od manifestacija koja zavređuje posebnu pažnju, kako bh. vlasti tako i bh. građana, svakako su Novosarajevski književni susreti (NKS) na kojima se okupi oko stotinu pisaca iz Bosne, bh. dijaspore i susjednih zemalja regiona. Manifestacija se održava svake godine ili svake druge godine, zavisno od finansijskih sredstava, u organizaciji Udruženja za kulturu Novo Sarajevo (KNS), u Sarajevu.

  Tako su ove godine, 22.8-24.8, u Kongresnoj dvorani hotela Radon plaza, održani VI NKS. Koliko su NKS uistinu bili međunarodnog tipa dovoljno govore sljedeće činjenice:

-Na njima su se okupili književnici iz Bosne, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Bugarske i bh. dijaspore – ukupno oko stotinu književnika iz čak 15 različitih država.

– Povodom VI NKS izdata je zbirka odabranih radova pod imenom Izvan dometa. Na javni poziv apliciralo je stotine pisaca iz više od trideset zemalja. Komisija je probrala radove 224 autora iz čak 21 zemlje, sa pet kontinenata, maksimalno tri rada. Po jedan rad svakog autora ušao je u dotičnu zajedničku zbirku. Predgovor je napisao Fikret Cacan, književnik iz Hrvatske, a pogovor Bajram Redžepagić, književnik iz Australije.

– Tokom ovogodišnjih NKS održano je 28 promocija na kojima su prezentovane: 43 knjige 29 pisaca, 4 književne zbirke, 3 časopisa i 2 književna udruženja.

– Prisutni su imali priliku da uživaju u književnim ostvarenjima na bosanskom (srpskom, hrvatskom), slovenačkom, bugarskom, arapskom i perzijskom jeziku.

  U nastavku potrudićemo se da ukratko predstavimo kako je tekla ova manifestacija, koja je očito izrasla u najveću književnu manifestaciju u BiH, a i šire. Moderator manifestacije bio je Ermin Lagumdžija, mladi bh. pjesnik.

Četvrtak, 22.8. – 10:00 SATI – otvaranje manifestacije i promocija 2 knjige

  Manifestaciju je otvorio Sabit Ćimić, maturant Treće gimnazije Sarajevo, pročitavši svoju priču Pismo istine, objavljenu u zajedničkom Zborniku, što predstavlja već ustaljenu tradiciju da NKS svečano otvaraju mladi talentirani pisci. Nakon otvaranja usljedila je promocija nove knjige proze U nestašici duše, mlade autorice Elme Velić, dobitnice Novosarajevskog pera za mlade autore na V NKS 2011. godine, te predstavljanje knjige Slobodno srce, autorice Mirvete Islamović iz Švedske.

11:00 SATI – promocija 3 knjige

  Ovom prilikom, svoje dvije knjige Gdje je greška i Vesela Abeceda predstavila je mlada autorica Arnela Kordić iz BiH, autorica čak 10 knjiga. Zatim je Nikola Baćo Vujinović predstavio svoju knjigu pjesama za djecu pod naslovom Mila. Inače, Baćo, kome je posljednji rat sve uništio, počeo je da piše u ratu. Njegove pjesme su antiratne. Njemu je, kako on sam kaže, rat probudio inspiraciju, uprkos izreci da muze ćute dok topovi pucaju.

15:00 SATI – promocija 3 knjige

  Promocija je započela sa knjigom Dijane Uherek Stevanović iz Subotice, koja nije bila nazočna iz opravdanih razloga, te je Tarik Jažić, mladi bosanski književnik, bio promotor njenog djela. Potom je usljedila promocija prve Međunarodne zbirke poezije Citat.rs. Promotor je isto bio Tarik Jažić. Zbirka poezija Citat.rs predstavlja plod višemjesečnog rada, skupljanja materijala preko interneta, tako da zbirku čine pjesme 90 autora iz bivše Jugoslavije i balkanske dijaspore. Na kraju, promovisan je prvijenac Behije Saračević iz Austrije, porijeklom iz Bijeljine, njena zbirka poezije Potraga za sjećanjem. Promotor je bila Maida Zukić, profesorica bos. jezika i književnosti iz Lukavca. Behija je ispričala da ju je prvi susret sa ocem u svojoj 50 godini ponukao da počne pisati. Za kraj, iz svoje zbirke je pročitala potresnu pjesmu Susret sa ocem, koja je mnoge dovela do suza.

17:00 SATI – promocija 2 knjige

  Ova promocija bila je rezervisana za predstavljanje dva sandžačka pisca: Aladina Dedića iz Srbije, te Hankuše Hanke Hamzagić koja trenutno živi u Njemačkoj. Dedić se predstavio sa svojim prvijencom, romanom Stanovnici kuće. Djelo je napisao prije 10 godina, ali, kao i većina mladih ljudi, nije imao hrabrosti da ga tada objavi. Roman spada u romane filozofije egzistencije i ovo je prva njegova promocija u BiH. Hanka Hamzagić, koja je do sada izdala tri knjige, predstavila se svojom zbirkom poezije Hanka.

19:00 SATI – promocija 3 knjige

  Prva u nizu knjiga koja je prezentirana bila je knjiga dok. proze Tomislava Ljevaka-Tome Sjećanja, I dio, koja je ujedno i njegov prvijenac. Zanimljivo je da je svoj prvijenac objavio u, ni manje ni više, 85. godini života. Živi u Švedskoj. Promotor je bio Ibrahim Osmanbašić, bh. autor i predsjednik KNS. Sljedeća knjiga u nizu bila je zbirka kratkih priča Kameno pero bh. autorice Merside Sadiković-Osmanbašić, koja je njena druga knjiga. Promotor je bio Velid Bajramović, takođe bh. pisac. Autorica nam pripovijeda tako da imamo osjećaj da smo mi sudionici njenih priča…Ona je zaljubljenica u svoj narod, državu, rodni kraj, tradiciju, rekao je, između ostalog, Bajramović tokom svog govora o autorici i njenoj knjizi.  Posljednja u nizu bila je knjiga poezije i proze Ideja bez stalnog mjesta boravka Ibrahima Osmanbašića, takođe druga autorova knjiga. Promotor je bio Ermin Lagumdžija. Autor je istakao, između ostalog, kako je započeo 70-80 knjiga, ali ih je sve prekidao. To je zbog toga što se okretao za sobom da bi vidio šta drugi kažu, pa je tako prvu knjigu napisao tek u 44. godini života.

Petak, 23.8. – 10:00 SATI – promocija 3 knjige

  Prva jutarnja promocija počela je sa prezentiranjem treće knjige Asime Smajić pod nazivom Oči od kristala. Promotor je bio Ibrahim Osmanbašić. Među našim ljudima u dijaspori javila se poplava potrebe za književnim izražajem zbog izbjeglištva. To je u početku bilo neartikulisano, da bi kasnije se kasnije iskristalisalo, pogotovo nakon ozbiljnog pristupa, istakao je Osmanbašić. Asima živi u Francuskoj, pa je knjiga nastala iz njenog iskustva tamo u radu sa osobama zaostalim u razvoju. Onda je predstavljena knjiga proze i poezije Dine Porovića-Pore, bh. književnika kome je ovo druga knjiga po redu. Prvi dio knjige govori o opsadi Sarajeva, dok drugi dio o poslijeratnom periodu. Knjiga je nastala iz psihoterapeutske potrebe da se oslobodimo rata iz nas. Promotor je bio Ibrahim Osmanbašić. Na koncu, Ramiz Velagić, slovenački pjesnik bosanskog porijekla, predstavio je svoju knjigu na slovenačkom jeziku Zapiski iz sanj (Zapisi iz snova), koja je ujedno i njegov prvijenac. Ono što tu knjigu čini posebnom je da se u njoj nalazi prva ilahija na slovenačkom jeziku: Sreća v meni živi (Sreća u meni živi).

11:00 SATI – promocija 1 knjige

  Ovaj termin je bio rezervisan za promociju nove knjige pjesama Velida Bajramovića, pete po redu, koja nosi ime Špalir. Promotori su bili Ibrahim Osmanbašić i Idriz Hodžić, bh. književnik. Ovo djelo, koje govori o stradanjima logoraša, druga je knjiga planirane pentologije, posvećene žrtvama genocida nad Bošnjacima tokom Agresije na BiH: prva, Srebrenica nakraj srca, govori o stradanjima Bošnjaka enklave Srebernica, treća, koja je već završena, govori o silovanim Bošnjakinjama, dok će četvrta i peta govoriti o stradaloj djeci, odnosno nestalim osobama i patnji njihovih porodica. Možda će ljudi nakon nekoliko milenijuma proučavati Velida Bajramovića kao što danas proučavaju grčke pisce, poručio je, između ostalog, Osmanbašić. Sa njegovog lica može se vidjeti nur. On može da prepozna tragediju Bošnjaka… Velid je dobitnik Zlatnog liljana. O njemu su već napisane dvije knjige, rekao je Hodžić, između ostalog, za Bajramovića.

15:00 SATI – promocija Hrvatskog književnog društva (HKD)  Rijeka

  U ovom terminu predstavilo se HKD Rijeka, koje spada u posebno vrijedna književna udruženja u Hrvatskoj, a i šire. Društvo objavljuje i knjuževni časopis pod imenom Književno pero, a nedavno su publicirali zbornik Književnog pera posvećen Anti Zemljaru, jednom od čuvenih hrvatskih pjesnika za vrijeme komunističkog režima. Naime, Zemljar je jedini logoraš Golog Otoka, komunističkog koncentracionog logora, koji je užase koje je preživio tamo pretočio u u zbirku poezije Pakao nade. Nakon prezentiranja svog časopisa i zbornika o Anti Zemljaru, književnici HKD Rijeka su predstavili sljedeća lična autorska djela – Valerio Orlić: Žig od tinte, Pustinjak; Fikret Cacan: Ljiljan u trnju; Barbara Bračun: Plešem ljubav; Silvija Butković: Zapletena u mreži; Ljiljana Crnić: Mašo me toga tare.

17:00 SATI – promocija 1 knjige

  Veliki broj današnjih pisaca ne bi se ni latio pera da nije bilo sudbene 1992. godine. Među tim piscima je i Katica Geld, koja je preminula 2002. godine u 74. godini života, ne objavivši ono što je zapisivala od ’92. do svoje smrti. No, zahvaljujući porodici Murtić, njenim dugogodišnjim prijateljima, te KNS-u, njen književni rad ugledao je svjetlo dana 11 godina nakon njene smrti u zbirci poezije i proze Ruže na asfaltu. Promotori su bili Mersida Sadiković-Omerbašić, Ibrahim Osmanpašić i Mirsada Murtić. Na kraju, Murtići su prisutnima poklonili po jedan primjerak posthumno objavljenje Katicine knjige.

18:00 SATI – promocija časopisa i 1 knjige

  Ova promocija bila je rezervisana za promociju 4. broja Putokaza, časopisa za razvoj, obrazovanje, nauku i kulturu, te knjige Hiža mudrosti, bošnjački narodni uspomenar, autora Enesa Kujundžića. Promotor časopisa je bio Enes Kujundžić, njegov gl. i odg. urednik, koji je ujedno bio i promotor svoje knjige.

19:00 SATI – obilježavanje 10 godina rada KNS

  Zadnji termin toga dana iskorišten je za obilježavanje 10-godišnjice rada KNS. Tim povodom svoje govore su održali: Ibrahim Osmanbašić i Velid Bajramović. Kada je Udruženje osnovano 2002. godine trebalo je da bude 10 sekcija – za svaku umjetnost po jedna. Nas je muka natjerala da izađemo iz svoje općine, s obzirom da ovo mjesto održavanja manifestacije pripada općini Ilidži… U BiH imamo sposobne ljude, ali nemamo sistem niti program, istakao je Osmanbašić u svom govoru. Sve je krenulo u prostorijama MZ Grbavica, gdje je svaka stolica bila različita. Gdje je WC bio zatvoren, jer uglavnom nije radio. Prešli smo iz MZ Grbavice u hotel sa pet zvjezdima, bilo je viđenje Bajramovića. Nakon govora podijeljene je 40-ak zahvalnica: plakete za mlade autore, priznanja institucijama i pojedincima koji su prepoznali trud KNS-a.

subota, 24.8. – 10:00 SATI – promocije 11 knjiga

  Promocija je započela predstavljanjem Nijaza Salkića, efendije iz Velenja u Sloveniji, porijeklom iz Bosne. Ovaj nam se vrsni pripovjedač predstavio sa svojim zbirkama priča Bobak do bobak bosanski đerdan i U amanet za selamet. Nakon njega prezentiran je Željko Cesnar, srbijanski autora koji se predstavio sa tri svoje zbirke poezije: Suze moje majke, Deo neba i Sva moja nadanja. Promotor ova dva književnika bio je Ibrahim Osmanbašić. Na kraju, prisutnima se predstavio Ivan Korponai, pisac mađarskog porijekla rođen u Vojvodini. Jedno vrijeme je živio u Sloveniji, a trenutno mu je Njemačka mjesto stalnog boravka. Zanimljivu biografiju još više začinjava podatak da je Korponai do sada objavio 15 knjiga (16. knjiga u pripremi) i to na četiri jezika (srpski, njemački, mađarski, slovenački) i dijalektu kakvim se govori u subotičkom kraju. Na ovoj promociji autor je predstavio 6 svojih knjiga: I pojavi se…, Exitus, Zvezde na nebu, Nemirne ravnice moje, Moje drugo lice, Anuška…mi samo išli po snašu.

11:00 SATI – promocije 4 knjige i časopisa

  Promocija je počela predstavljanjem bajke bh. književnice Sanele Rađo pod imenom Princeza zemlja, zemljožderi i vitezovi, njenog prvijenca. Promotori su bili Velid Bajramović i Idriz Hodžić. Ova bajka, koja šalje snažnu poruku kako moramo čuvati našu planetu Zemlju, je uvrštena u nastavni plan i program kao dodatno didaktičko sredstvo za djecu 6-12 godina. Potom je promovisan roman Idriza Hodžića Šapat otvorenih česama, koji govori o Fehmi Avdibašiću i njegovim užasima za vrijeme Agresije, počevši od ranjavanja transporta u beogradski VMA. Roman je baziran na istinitoj priči jednog Bošnjaka iz Carske vode kod Pala. Promotor je bio Ibrahim Osmanbašić. Zatim su promovisane dvije knjige Vezuva Bašića: Priče iz Avnstrupa i romana S obje strane Drine. Bašić, koji trenutno živi u Danskoj, dobio je inspiraciju za svoja djela radeći kao medicinski tumač za danski i bosanski jezik, budući da se susreo sa potresnim ratnim pričama naših sunarodnjaka. Inače, Bašić je za period od 2 godine napisao pet djela, a do kraja godine planira izdati još dva. Promotori su bili Idriz Hodžić i Velid Bajramović. Na samom kraju, Vezuv Bašić je predstavio BH glas, mjesečnik i jedini časopis bh. dijaspore u Danskoj.

15:00 SATI – promocija 1 knjige

  U ovom terminu upriličena je promocija knjige poezije i proze Miris rodne grude Jasmina Ibranovića, dobitnika Novosarajevsko pera u kategoriji mladi autori za 2013. godinu. Promotor je bio Ibrahim Osmanbašić. Sve mi ovo izgleda kao san; sve dok ne otvorim knjigu i vidim priče i pjesme iz mog rokovnika, koje sam čitao samo ponekom bliskom prijatelju, dio je onoga što je kazao Ibranović u svom obraćanju.

17:00 SATI – Centralna manifestacija – međunarodno književno veče

  U 17 sati počela je centralna manifestacija. Nakon kratkog govora predsjednika KNS-a Ibrahima Osmanbašića, te Velida Bajramovića, usljedilo je predstavljanje preko 90 književnika, čiji su radovi uvršteni u zajednički zbornik Izvan dometa. Među njima bio je i Jusuf Džafić, dopisnik Saffa koji se predstavio svojom pjesmom iz Zbornika pod naslovom Snatrim nigdjezemsku. Prilikom predstavljanja, svakom autoru je uručena zahvalnica za učešće. Iza predstavljanja, uručeno je priznanje Novosarajevsko pero za 2013. godinu Jasminu Ibranoviću u kategoriji mladi autori BiH. Isto priznanje, samo u kategoriji međunarodna kulturna saradnja, koje je pripalo Dani Bedraču iz Slovenije, te u kategoriji bh. književna dijaspora, koje je ove godine pripalo Asima Bajramoviću iz SAD-a, bit će uručenao dobitnicima naknadno, s obzirom da su iz opravdanih razloga bili odsutni. Uručena je i zahvalnica hotelu Radon plaza koji već drugi put zaredom velikodušno ustupa svoju Kongresnu dvoranu za upriličenje NKS. Manifestacija je okončana u 20.30 sati, zakuskom u režiji hotela Radon plaza.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top