Moj vrt

Savjeti za ljubitelje ruža: Kad se sade, kako se njeguju, čime se štite od bolesti…?

Ruža uspijeva gotovo u svakoj zemlji, ali najbolje se razvija u vrtnoj zemlji, koja je predhodno dobro “proštihana” u dubinu od 30-40 cm, i dobro pognojena stajskim gnojem ili otopinom pilećih izmetina, te pomiješana kompostom, piše portal Savjetnica.com.

Sade se obično u razmaku od 30-50 cm. Korijen ruže lako se osuši, zato ga je potrebno kad se prenosi omotati vlažnom mahovinom, tresetom ili vlažnim novinskim papirom.

SADNJA
Ruža se sadi zajedno s tim omotom, i treba je saditi dublje nego je bila u rasadniku. Za jesensku sadnju ne režemo mladice, već posađenu ružu samo nahumčimo, tako da zemlja pokrije mladice. Rano u proljeće razgrnemo humak zemlje i obrežemo mladice tako da ostavimo po tri mladice duge 10- 15 cm, a ostale izdanke uklonimo. Ako ruže sadimo u proljeće, režemo mladice odmah i posađenu ružu nahumčimo. Kad mladice izrastu 10- 15 cm, razgrnemo humak i ružu dobro polijemo. Kako je ruža osjetljiva prema suši, uvijek je treba obilno zalijevati.

UZIMLJENJE

Vrtne se ruže (osim penjačica) moraju uzimiti. Škode im mraz i oštra zima, osobito ako potraje duže. Postoji više načina za zaštitu ruža od zime. U crnogoričnim krajevima, ako su posađene u gustom sklopu, pokrivaju se granama crnogorice . Niske ruže narijetko posađene uzimljuju se ogrtanjem, tj. tako da se preko zime potpuno pokriju zemljom. Ako su mladice više od stabla, vrhovi ostaju napolju i režu se tek u proljeće. Ako nema dovoljno zemlje za zagrtanje, oko grupe ruža ili pojedinačno podignemo niske ograde od daščica ili sl. i unutar te ograde naspemo zemlju na ružu.

U proljeće se ruže opet razgrnu. Visoke ruže uzimljujemo tako da ih omotamo prema zemlji i zakoparno krošnje. Možemo ih i omotati najlonom ili slamom.

Često izbiju iz korijena divlje mladice; te izdanke treba bezuvjetno uklanjati, jer oduzimaju hranu oplemenjenim mladicama.

NJEGA RUŽA I PRIHRANJIVANJE

Važno je ruže često okopavati, naročito dok su mlade. Dobro ih je prihranjivati miješanim gnojem, stajskim i umjetnim, tako da se svakom grmu doda par litara te otopine. Kada prihranjujerno ružu, moramo paziti da gnojivo ne dođe neposredno na korijen ruže, i uvijek na vlažnu zemlju.

ZAŠTITA OD UŠIJU

Ružu najviše napada bolest pepelnica koja se suzbija tako da se već rano u proljeće oko korijena naspe sumpora, a kasnije praši sumporom. Zatim je napada hrđa koju suzbijamo prskanjem raznim preparatima (insekticidima), te lisne uši koje uništavamo prskanjem jedanput u sedmici. Prska se uvijek rano ujutro ili uvečer, nikad na suncu ni po cvjetovima.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button