Moj vrt

Zima u vrtu: Snijeg i njegov uticaj na poljoprivredne kulture

Kako vrijeme odmiče i godina dolazi kraju vrijeme se mijenja, a zima postaje sve jača i pokazuje se u pravom licu. Sastavni dio zime je svakako i snijeg koji uza svu svoju idiličnost može zadati puno glavobolja poljoprivrednim proizvođačima.

S druge strane isti taj snijeg može biti vrlo pogodan za određene kulture. Sniježni pokrov je jako loš vodič topline iz razloga jer između pojedinih pahulja ima praznog prostora u kojemu se nalazi zrak. Prema tome snježni pokrov štiti tlo od prejakog hlađenja, a zimske usjeve od smrzavanja.

U slučaju pada mokrog snijega ili ledene kiše koja ostaje na granama može uzrokovati oštećenja na voćarskim kulturama i vinovoj lozi u vidu smrzavanja, pucanja i lomljenja grana.

Veliki broj listova zadržava veću količinu snijega, a to predstavlja problem ukoliko padavine budu obilnije ili se snijeg dulje zadrži na stablu. Zbog opterećenja koje stvara snijeg može doći do lomova, posebno na mladim i tanjim granama. Nasuprot oštećenjima na voćarskim kulturama i vinovoj lozi ozimim ratarskim kulturama snijeg pogoduje jer ih štiti od niskih temperatura koje su se naglo spustile ispod nule.

Snijeg je dobrodošao za ječam i pšenicu jer njima služi kao toplinski izolator te ih tako čuva od niskih temperatura i golomrazice. Isto tako ima uticaja i visina snijega pa prema tome što ga je više to su biljke bolje zaštićene. Biljkama trenutno ne treba vegetacija, već mirovanje. One se sada nalaze u toj fazi i čekaju više temperature dolaskom proljeća. Idealno bi bilo kada bi se snijeg zadržao što duže, čak do kraja februara, te se tada počeo topiti. Tada bi usjevi imali idealne uvjete za rast.

pinova.hr

Povezani članci