Vi ste ovdje
Home > Magazin > Enterijer > Savjeti kod kupoprodaje nekretnine

Savjeti kod kupoprodaje nekretnine

Postoje četiri ključna elementa: Ukoliko niste dovoljno imućni da svoju nekretninu platite gotovinom ili sopstvenim sredstvima, moraćete da se upustite u stambeni kredit; Posjetite sva mjesta, banke, u kojima mislite da biste mogli da saznate nešto više o svojoj budućoj investiciji u nekretninu ili se obratite Vašoj agenciji za nekretnine kako bi dobili provjerene i detaljne informacije o uslovima finansiranja kupovine nekretnine. Tu su agenti koji će Vas uputiti na najbolja i najprihvatljivija rješenje za Vas, kao i na trenutno najaktuelniju ponudu sa najprihvatljivijim opcijama koje će odgovarati Vašoj finansijskoj situaciji. Pošto ste utvrdili kakvu cijenu nekretnine sebi možete da priuštite i kakve sve opcije finansiranja možete priuštiti, poredajte svoje potrebe i želje koje se tiču Vašeg novog doma/nekretnine po prioritetu i kriterijima.

Upoznajte svog agenta sa istim. Vi kao budući Kupac sebi unaprijed definišete kriterije nekretnine/doma koju želite kupiti kao što su: Lokacija – najbitniji faktor u kupovini nekretnine – (grad, željeni kvart, općina, naselje, ulica, zgrada,infrastruktura koja se nalazi u blizini nekretnine, zdravstvene ustanove, blizina gradskog prevoza, blizina javnog parkinga, škole, obdaništa, parkova, igrališta za djecu, maloprodajnih objekata, samoposluga itd.). Ovo će djelimično da utiče na cijenu Vašeg doma i imaće veliki uticaj na Vaš stil života. Raspitajte se i kod iskusnog agenta za neke trenutno aktuelne informacije o ekonomskom stanju zajednice u kojoj planirate da živite, organizovanost zdravstvenih institucija, eventualnih problema kao i svim ostalim pogodnostima koje novi kraj nudi; Vrsta nekretnine (novogradnja ili starogradnja – statistike pokazuju da su nekretnine koje su dobro održavane i koje se nalaze na dobroj lokaciji, u dobrom kraju traženije od novogradnje.

Zavisno od Vaših finansijskih mogućnosti možete razgovarati sa našim agentom za nekretnine koju vrstu nekretnine želite da kupite, da li želite da investirate i gdje, kao i da riješite svoje stambeno pitanje i ostvarite svoj cilj da imate sopstveni dom ili nekretninu u koju ste investirali; Potrebna površina nekretnine (optimalna kvadratura koja u stvarnosti ispunjava Vaše zahtjeve, broj spavaćih soba, spratnost, infrastruktura koja se nalazi oko nekretnine, orijentacija nekretnine te tehnička opremljenost iste); Sprat na kojem se stan nalazi – stan na prvom i drugom spratu uvijek postiže veću prodajnu cijenu nego stan u suterenu, prizemlju ili na trećem i četvrtom spratu, pogotovo u objektu bez lifta; Postojanje lifta u zgradi – povećava vrijednost stana na višim spratovima, pa u tom slučaju i stan na zadnjem spratu, ukoliko ima terasu i lijep pogled na grad, može postići čak i cijenu prvog i drugog sprata u zgradi bez lifta; Postojanje instalacija za grijanje i vrsta grijanja će također uticati na visinu cijene. Vrlo je bitno o kakvoj se vrsti grijanja radi. Veća se cijena može postići ukoliko nekretnina ima centralno grijanje ili etažno plinsko grijanje, dok postojanje plinskih peći ili pak nepostojanje grijanja mogu biti element koji će utjecati na nešto nižu cijenu nekretnine; Orijentacija nekretnine – veću prodajnu cijenu može postići nekretnina čiji prozori imaju orjentaciju istok-zapad, dok će nekretnine sa orjentacijom sjever-jug imati nešto nižu cijenu; Pogled koji se pruža iz nekretnine – stan ili kuća iz koje se pruža široki pogled na grad ili lijep prirodni pejzaž može imati nešto višu cijenu od stana ili kuće čiji pogled manje ili više zaklanjaju zgrade ili drugi objekti; Svi Vaši kriteriji trebaju da u potpunosti opravdaju Vaša očekivanja i ispune Vaše unaprijed zacrtane ciljeve i želje kao i da budu realno sagledani. Ukoliko budete suzili pretragu za svojom budućom nekretninom imajući na umu određene karakteristike koje želite, one će vam skratiti vrijeme pretrage i pomoći će Vašem agentu za nekretnine da nađe i ponudi Vam onakve nekretnine kakve želite da vidite. Sastavite svoju listu želja i kriterija, kako biste definisali izgled Vaše nove nekretnine.

Naravno, vaše krajnje rešenje će svakako tražiti mnogo kompromisa. Pronalaženje Vašeg novog doma ili nekretnine u koju želite investirati je korisno iskustvo.Odabir odgovarajućeg agenta je važna odluka. Na taj način Vi kao kupac izbjegavate nepotrebne nesporazume, dobijate samo provjerene i detaljne informacije o nekretnini koju želite kupiti, što je najvažnije ne gubite vrijeme na pregledavanje i obilazak nekretnina koje nisu aktuelne za vaše kriterije. Agencija za nekretnine također organizuje i termine kod notara i obezbjeđuje pripremu potrebnih dokumenata za realizaciju Kupoprodaje u najkraćem vremenskom roku. Kao potencijalni kupac uvijek ste dobrodošli da nam se obratite za stručnu pomoć kontaktirajući naše agente.

4zida.ba

Dr. Fetaha Bećirbegovića 31, Sarajevo
Mobitel: 062 300 030
Telefon: 033 862 777
E-mail: [email protected]

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top