Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Save the Children: Turska je primila najveći broj izbjeglica

Save the Children: Turska je primila najveći broj izbjeglica

Predsjednica nevladine organizacije “Save the Children” Carolyn Miles izjavila je kako je Turska, koja je do danas primila najveći broj sirijskih izbjeglica, napravila veliki posao po pitanju pomoći ljudima koji su napustili svoje domove, javlja Anadolu Agency (AA).

Miles se u razgovoru sa novinarom AA osvrnula na rad organizacije “Save the Children” u vezi s obrazovanjem djece sirijskih izbjeglica, programu koji se provodi u saradnji sa Vladom Republike Turske.

Istakla je kako 50 posto sirijske djece koja se nalaze u susjednim zemljama ne idu u školu, a to se odnosi i na 600 hiljada sirijskih mališana koji se nalaze na teritoriji Turske.

“Fokusiramo se na obrazovanje kako bi spriječili da djeca rade, omogućavamo djeci da ponovo idu u školu. Smatramo da je obrazovanje jedno od sredstava koje će zaštiti djecu”, kazala je Miles.

Ona je dodala kako se djeci koja su preživjela bombardovanja, zračne napade i nasilje pruža psiho-socijalna podrška.

“Nastojimo da obrazujemo djecu koja su dugo vremena daleko od škole, te da na taj način steknu neke vještine. Postoje i neka djeca koja se ne žele vratiti u školu. Posebno djeca starosne dobi između 12 i 16 godina, obzirom da nisu razvile bilo kakve vještine padaju u depresiju, neki od njih se odlučuju i na samoubistvo. Zbog toga je bitno da razviju neke vještine jer na taj način shvataju da je pred njima budućnost”, istakla je Miles.

 Poručila je kako ima još mnogo posla da se uradi za djecu izbjeglica, te da organizacija “Save the Children” na tom planu sarađuje sa Turskom.

“Turska je zemlja koja je otvorila svoja vrata i primila najveći broj sirijskih izbjeglica. Ova zemlja je napravila veliki posao kada je u pitanju pomoć izbjeglicama”, dodala je Miles.

Direktorica orgnizacije za Sirije Sonia Khush kazala je kako je Turska pokazala svoju velikodušnost time što je otvorila vrata za preko dva miliona sirijskih izbjeglica.

“To je velika odgovornost”, poručila je Khush.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top