Istaknuti BošnjaciU Fokusu

Sarajevska premijera igrano-dokumentarnog filma „Devet disidenata“

„Devet disidenata“ u Morića hanu

U petak, 12.07.2019. godine, sa početkom u 19 sati, u Morića hanu, bit će održana sarajevska premijera prvog bosanskohercegovačkog kratkog igrano-dokumentarnog filma, rađenog u tehnici VR 360 Video, pod naslovom „Devet disidenata“, koji je posvećen bošnjačkim književnicima koji su hapšeni od strane komunističkog režima. (Riječ je o Edhemu Mulabdiću, Ahmedu Muradbegoviću, Aliji Nametku, Rešadu Kadiću, Enveru Čolakoviću i Safetu Kafedžiću, koji su hapšeni odmah nakon Drugog svjetskog rata, te o Muhamedu Kondžiću, Melika Salihbegović i Muberi Mujagić, koji su stradali 70-tih i 80-tih godina.)

Na premijeru su pozvani i predstavnici više ambasada evropskih zemlja, budući da je projekat dio evropskog konzorcija za obilježavanje 30. godišnjice rušenja Berlinskog zida i pada komunizma u Evropi (CA COST Action CA16213 New Exploratory Phase in Research on East European Cultures of Dissent, 2017-2021), a realizira se u sklopu projekta DISSIDENeT Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, i uz podršku Ministarstva civilnih poslova BiH, a Film potpisuju Selma Rizvić kao producent, Ahmed Imamović kao reditelj, i Fatmir Alispahić kao scenarista.  Muziku i mix zvuka uradio je Adnan Mušanović, snimatelj je  Bojan Mijatović, a u filmu, pored scenariste Fatmira Alispahića, akademskog glumca Nermina Hodžića i slikara Fikreta JahićaVršanina, igra i ekipa kalesijskih naturščika: Mešan Brđanović, Ibro Tubić – Cicko, Mehmed Islamović, Zajim Imamović, Mujo Dukić, Muharem Mustafić, Hajrudin Majdančić.

Film je snimljen u Kalesiji, uz partnetrstvo JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija. Domaćin sarajevske premijere je Udruženje „Mladi Muslimani“.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button