Vi ste ovdje
Home > Magazin > Video > Nemoj zaboraviti Srebrenicu – kratkometražni film (VIDEO)

Nemoj zaboraviti Srebrenicu – kratkometražni film (VIDEO)

Genocid u Srebrenici je ratni zločin izvršen u julu 1995. za vrijeme agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Genocid se sastojao od masovnih, planski provedenih ubistava zarobljenih bošnjačkih muškaraca i dječaka između 12 i 77 godina.

Desio se u regionu Srebrenice, a izvršile su ga Vojska Republike Srpske pod komandom generala Ratka Mladića, uključujući i paravojnu formaciju “Škorpioni”, pod kontrolom Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, zajedno s nekoliko stotina grčkih i ruskih volontera. Pored opće logističke i finansijske podrške, u genocidu je direktno učestvovala i paravojna formacija “Škorpioni”, pod kontrolom MUP-a Srbije.

Svi autobusi i kamioni koji su korišteni za deportacije Srebreničana su bili iz Srbije (“7. Juli” Šabac, “Strela” Valjevo, “Raketa” Užice i drugi). Šestoricu Bošnjaka, dječaka i muškaraca iz Srebrenice, na mučki način, pucnjima s leđa, ubili su pripadnici srpske paravojne formacije “Škorpioni” u julu 1995. godine u Trnovu.

Ubijeni su: Safet Fejzić (17), Azmir Alispahić (16), Sidik Salkić (36), Smail Ibrahimović (35), Dino Salihović (18) i Juso Delić (25). Zločin nad šestoricom civila bošnjačke nacionalnosti pripadnici “Škorpiona” su i snimili. Tokom suđenja Slobodanu Miloševiću 2005. godine, snimak strijeljanja je objavljen, nakon čega je obišao svijet. Ovaj video uradak je integralni dio filma ”Nana Fata – bosanska heroina” čiji je pokrovitelj Savez bošnjačkih nevladinih organizacija.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top