Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Sarajevo: Uhapšen Sakib Mahmuljin, nekadašnji komandant 3. Korpusa Armije Republike BiH

Sarajevo: Uhapšen Sakib Mahmuljin, nekadašnji komandant 3. Korpusa Armije Republike BiH

Po nalogu Tužilaštva BiH slobode je lišen nekadašnji komandant 3. Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH), osumnjičen za ratne zločine odreda “El Mudžahidin”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Radi se o predmetu 2. kategorije u kojem je istraga započeta u Tužilaštvu pri MKSJ nakon čega je predmet proslijeđen pravosuđu BiH.

“Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, policijski djelatnici SIPA, lišili su slobode Sakiba Mahmuljina, rođenog 13.10.1952. godine u Kozarcu, državljanina BiH. Osumnjičeni je pod istragom i osumnjičen je da je u svojstvu komandanta 3. korpusa Armije RBiH, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija”, ističu iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičen je za zločine počinjene u periodu od jula do oktobra 1995.godine za vrijeme izvođenja ofanzivnih borbenih dejstava jedinica 3. Korpusa ARBiH na širem području Vozuće, u kojima je sudjelovala i postrojba Odred “El Mudžahidin”, čiji su pripadnici za vrijeme ovih borbenih dejstava, počinili ubistvo oko 50 ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti koji su prethodno oteti od druge postrojbe 3. korpusa, koja je izvšila zarobljavanje.

Osumnjičeni se tereti za nečovječno postupanje prema oko 20 ratnih zarobljenika i civila koje su navedeni odbijali odmah predati jedinici Vojne policije u skladu s komandama.

“Sakib Mahmuljin kao zapovjednik 3. Korpusa ARBiH tereti se da je propustio da spriječi počinjenje ovih krivičnih djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i civila od strane pripadnika jedinice “El Mudžahidin”, te je propustio da iste kazni nakon počinjenog zločina. On se tereti da je imao informacije da se pripadnici ove, njemu podređene jedincie, spremaju počiniti ova krivična djela odnosno da su ih već počinili, ali nije ništa poduzeo kako bi spriječio zločine i kaznio počinitelje, te mu se stavlja na teret komandna odgovornost za krivična djela koja su počinili njemu podređeni pripadnici Odreda ‘El Mudžahidin'”, navode iz Tužilaštva BiH.

Sakib Mahmuljin je osumnjičen za krivično djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika.

Nakon lišenja slobode koje je izvršeno rano jutros u Sarajevu, osumnjičeni će biti sproveden postupajućem tužiocu koji će ispitati osumnjičenog i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top