Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > S. Arabija Srebrenici donirala milion eura: Sredstava dobijaju mladi bračni parovi za poljoprivrednu proizvodnju

S. Arabija Srebrenici donirala milion eura: Sredstava dobijaju mladi bračni parovi za poljoprivrednu proizvodnju

Posjeta visoke delegacije Saudijske Arabije Srebrenici prije dvije godine donijela je konkretne rezultate.

Parlament ove prijateljske zemlje odobrio je milion eura pomoći za projekte obnove i rekonstrukcije stambenih objekata, te za razvoj poljoprivrede.

“Milion eura će biti usmjereno uglavnom mladim porodicama, bračnim parovima u Srebrenici uz podršku stambenog objekta i poljoprivredne infrastrukture. To je jedna kombinacija gdje će pola sredstava biti ulagano u stambenu infrastrukturu a pola sredstava za razvoj poljoprivrede porodicama koje se odluče da se bave poljoprivredom”, kaže Ćamil Duraković, načelnik Općine Srebrenica.

Sredstva bi trebala biti dostupna krajem godine, odnosno nakon što Vlada RS-a i Vijeće ministara verifikuju ugovor sa donatorom. Očekuje se da će kroz program rekonstrukcije i obnove stambenih objekata biti zbrinuto 30 do 40 porodica, no znatno veći broj povratnika može računati na pomoć u poljoprivredi.

“Uglavnom se baziramo na tri segmenta. Dakle, proizvodnja i uzgoj jagodičastog voća, zatim mljekarstvo, zatim jednim dijelom ovčarstvo, to su segmenti i jednim dijelom kroz poljoprivrednu mehanizaciju koja je neophodna za te tri oblasti”, dodaje Duraković.

Planira se da sredstva za pomoć poljoprivrednicima budu raspoređena do proljeća, čime bi već iduće sezone doprinijela osavremenjavanju i unapređenju poljoprivredne proizvodnje, povećanju prinosa i zarade od te djelatnosti.

TV

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com