Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Ron Haviv: Svijet duguje Srebrenici liniju spasa

Ron Haviv: Svijet duguje Srebrenici liniju spasa

Nije dovoljno doći samo na godišnji ukop žrtava i komemoraciju, nego preživjelim pomoći da dostojanstveno žive, kaže čuveni fotograf Ron Haviv

Piše: Snježana Mulić-Softić

Krvave stope u snijegu, ženski leš u kojeg bijesni vojnik u maskirnoj uniformi zabija nogu, muškarac sa dignutim rukama uvis i bolno-molećivim izrazom na licu iza kojeg proviruju do zuba naoružani vojnici, grupa uplakanih žena koje stišću djecu u naručju, pod prekriven leševima, plastična vreća iz koje proviruje muška ruka, otac i sin u četničkoj uniformi koji poziraju ispred ruševina nekadašnjeg grada… detalji su sa fotografija slavnog američkog fotografa i novinara Rona Haviva, što ih je napravio u vrijeme ratova koji su pratili raspad Jugoslavije, a koje prate zločine počinjene od Vukovara, preko BiH, pa do Kosova.

Sklopljene u cjelinu pod nazivom “Blood and Honey: A Balkan War Journal” (Krv i med: dnevnik balkanskog rata), ove fotografije će od danas javnosti biti prikazane u sarajevskoj Galeriji 11/07/95.

Sa fotografijama, 20 godina nakon zadnjih – načinjenih na bh. ratištu, onih na kojima su žene i djeca u zbjegu iz Srebrenice, u Sarajevo je stigao i njihov autor – Ron Haviv.

Opširnije na portalu Al Jazeere:

Haviv: Svijet duguje Srebrenici liniju spasa

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com