Rižoto s gljivama i ribancem
Priprema:
15 min
Kuhanje:
15 min
Serviranja
4 porcije
Sastojci:
30g Dukat maslaca
1/2 kg gljiva, isječenih na tanke režnjeve
60g luka, sitno isjeckanog
2 kašike brašna
450 ml Dukat trajnog mlijeka
160g Galbani mocarela sira, narendanog
125g Sirela ribanca
500g riže, skuhane
so
biber
peršun, svjež, isjeckan
Priprema:
Istopite maslac u velikoj tavi. Dodajte gljive i luk. Dinstajte dok povrće ne omekša. Dodajte brašno. Zatim dodajte mlijeko. Ostavite da se krčka na umjerenoj vatri, miješajući često, dok ne provri i dok se ne zgusne.
Sklonite sa vatre. Dodajte mocarelu i ribanac. Miješajte dok se sir ne otopi. Dodajte prethodno skuhanu, vruću rižu. Posolite i pobiberite.
Ukrasite sitno isjeckanim peršunom. Poslužite odmah.
akos.ba