Rižoto s gljivama i parmezanom
Vrijeme pripreme: 5 minuta
Vrijeme kuhanja: 20 minuta
Za 2 osobe
Sastojci:
- 1 šolja riže
- 1 kocka za juhu
- 1 šolja narezanih gljiva
- 1 Sirela Ribanac 40 g
- 2 male kašike soli
- 1 mala kašika bibera
- 1 mala kašika Mediteranske mješavine začina
- 1 mala kašika Vegete
- 1 mala kašika začina piletinu
- 1 kocka Dukat maslaca
- 1 kašika ulja
ZA POČETAK:
Stavite 3 šolje vode da proključa. Ako pripremate svježe gljive, očistite ih čistom krpom i narežite na trakice. Ključalu vodu sklonite s vatre i umiješajte kocku za juhu pa dobro pomiješajte i ostavite sa strane.
- Korak
U tavu stavite 1 kašiku ulja i kocku Dukat maslaca. Kada se maslac rastopi ravnomjerno ga rasporedite po tavi pa potom dodajte rižu. Miješajte pola minute sve dok se riža ne zacakli pa umiješajte gljive. Nakon 2 minute dodajte 3 paljače pripremljenog jušnog temeljca, pomiješajte i kada juha ispari ponovite postupak i tako sve dok ne potrošite temeljac. U kuhanu rižu dodajte začine, ponovno pomiješajte pa pola kesice Sirela Ribanca.
- Poslužite uz ostatak Sirela Ribanca po vrhu.
Prijatno!
akos.ba