Kulinarstvo

Rižoto s gljivama i parmezanom

Vrijeme pripreme: 5 minuta

Vrijeme kuhanja: 20 minuta

Za 2 osobe

Sastojci:

  1. 1 šolja riže
  2. 1 kocka za juhu
  3. 1 šolja narezanih gljiva
  4. 1 Sirela Ribanac 40 g
  5. 2 male kašike soli
  6. 1 mala kašika bibera
  7. 1 mala kašika Mediteranske mješavine začina
  8. 1 mala kašika Vegete
  9. 1 mala kašika začina piletinu
  10. 1 kocka Dukat maslaca
  11. 1 kašika ulja

ZA POČETAK:

Stavite 3 šolje vode da proključa. Ako pripremate svježe gljive, očistite ih čistom krpom i narežite na trakice. Ključalu vodu sklonite s vatre i umiješajte kocku za juhu pa dobro pomiješajte i ostavite sa strane.

  1. Korak

U tavu stavite 1 kašiku ulja i kocku Dukat maslaca. Kada se maslac rastopi ravnomjerno ga rasporedite po tavi pa potom dodajte rižu. Miješajte pola minute sve dok se riža ne zacakli pa umiješajte gljive. Nakon 2 minute dodajte 3 paljače pripremljenog jušnog temeljca, pomiješajte i kada juha ispari ponovite postupak i tako sve dok ne potrošite temeljac. U kuhanu rižu dodajte začine, ponovno pomiješajte pa pola kesice Sirela Ribanca.

  1. Poslužite uz ostatak Sirela Ribanca po vrhu.

Prijatno!

akos.ba

Povezani članci