Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Riječi fra Andrije Nikića podsjećaju na vrijeme kada je Bošnjacima uskraćivano pravo na fizički opstanak

Riječi fra Andrije Nikića podsjećaju na vrijeme kada je Bošnjacima uskraćivano pravo na fizički opstanak

Povodom reagovanja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti BiH sa sjedištem u Mostaru i Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” Mostar, koje u svojstvu predsjednika potpisuje fra Andrija Nikić, na Neretvansku deklaraciju o bosanskom jeziku, Mostarsko muftijstvo objavljuje

Saopćenje za javnost

Nažalost, moramo konstatovati da nismo iznenađeni izrečenim stavovima prema Bošnjacima u reakciji povodom Neretvanske deklaracije o bosanskom jeziku, a koju u ime Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti BiH sa sjedištem u Mostaru i Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” Mostar potpisuje fra Andrija Nikić.

Nije tako davno bilo kad su Bošnjaci ubijani između ostalog i zbog jedne riječi, pa reakcije poput spomenute siju strah pred mogućnošću da i dalje postoje oni koji hoće da izbrišu Bošnjake u njihovom jeziku i njihov jezik u njima samima, kao u vrijeme pokušaja instaliranja tzv. “Herceg-Bosne” i zločina počinjenih u tom cilju, a o kojima je svoje osuđujuće presude izrekao i sud u Hagu.

Iako se nadamo se da to nije zvanični stav spomenutih ustanova već samo pojedinačni ispad, reakcija je otkrila neke neprihvatljive stavove o Bošnjacima, posebno u Hercegovini, stavove za koje smo duboko i iskreno vjerovali da su u međuvremenu prevaziđeni i napušteni, što i jeste direktni povod ovog našeg obraćanja.

Sa žaljenjem, naime, ističemo da riječi fra Andrije Nikića podsjećaju na vrijeme kada je Bošnjacima uskraćivano pravo na fizički opstanak, a time i na njihovu kulturu, tradiciju i, naravno, jezik kojim govore, zbog čega su zatvarani u logore, protjerivani, zlostavljani, te ubijani. Smatramo neprihvatljivim istrajavanje na ovakvom odnosu prema Bošnjacima, čak i u retoričkom smislu, a posebno nas zabrinjava oživljavanje ovakvih ideja i stavova danas, kad bismo svi zajedno trebali snažno zagovarati i podupirati suživot naroda i vjera u Bosni i Hercegovini i punu toleranciju među njima, uz uvažavanje svih specifičnosti svakog od naroda i svake od vjera u našoj zajedničkoj državi.

Zato izražavamo zabrinutost za sudbinu Bošnjaka na području našeg mostarskog muftijstva koje se proteže na širokom geografskom prostoru čitave Hercegovine i dijela zapadne Bosne, s Mostarom kao sjedištem.

Istovremeno, apelujemo na predstavnike Katoličke crkve da se pridržavaju načela međureligijskog dijaloga za koje se zalaže njihov vrhovni vjerski autoritet papa Franjo, a javno podržava kardinal Vinko Puljić. Poslanje predstavnika vjere jeste da smiruju, a ne raspiruju, da spajaju, a ne razdvajaju, da uvažavaju i poštuju, a ne omalovažavaju one s kojima dijele životni prostor.

Muftija mostarski

Mr. Salem -ef. Dedović

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top