Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Jedinoj povratnici Bošnjakinji u Bileću ispunjena želja: Nana Fata od danas uz svoje malo stado ovaca

Jedinoj povratnici Bošnjakinji u Bileću ispunjena želja: Nana Fata od danas uz svoje malo stado ovaca

Jedina povratnica Bošnjakinja u Bileću Fata Jaganjac dočekala nas je u svojoj kući sa suzama u očima, jer nije mogla vjerovati da joj se tako brzo ispunila želja. A, nana Fata imala je samo jednu malu, skromnu želju, da ima bar jednu ovcu. Zahvaljujući akciji koja je provedena uz pomoć Elvira Karalića iz Udruženja Pomozi.ba i Anadolu Agency (AA), nana Fata Jaganjac od danas ima dvije ovce i tri janjeta

Piše:  Almir Terzić

Jedina povratnica Bošnjakinja u Bileću Fata Jaganjac dočekala nas je u svojoj kući sa suzama u očima, jer nije mogla vjerovati da joj se tako brzo ispunila želja. A, nana Fata imala je samo jednu malu, skromnu želju, da ima bar jednu ovcu.

Zahvaljujući akciji koja je provedena uz pomoć Elvira Karalića iz Udruženja Pomozi.ba i Anadolu Agency (AA), nana Fata Jaganjac od danas ima dvije ovce i tri janjeta.

Od uzbuđenja teško je nana Fata sinoć i spavala, jer je sa nestrpljenjem čekala da prvi put nahrani svoje malo stado.

“Hvala vam po hiljadu puta. Bog vam dao zdravlje. Ja sam imala želju, vi ste meni želju ispunili. Hvala svakome ko je učestvovao u tome. Selamim i zahvaljujem svima, da im bude sadaka kod Boga. Vama posebno što ste za mene tako učinili i što činite svim sredstvima”, kaže nana Fata u razgovoru za Anadolu Agency (AA) koja je o njoj i njenoj želji da ima ovcu nedavno objavila priču.

Od danas će, kaže nana Fata, njen život uz ovce i jagnjad biti posve drugačiji. Zanimljiviji. Danas je nana Fata imala oči pune suza, ali radosnica.

“Hvala svakome na ovome. Ja nemam mnogo posla u kući. Sama sam. Baštu održavam. Pa da imam i živinu sada da se zabavljam. Ja volim sa ovcama malo da ih pregledam, a i korist je. Pomoći će mi ova žena pored mene. Komšinica Radenka Lero će pomoći. Kada trebam negdje otići, ona će pregledati moje ovce kao svoje. To je moja komšinica da je nema bolje. Rekla mi je: ja ću ti pomoći kao majci. Oni su starosjedioci i mi se pazimo. I da nisu starosjedioci, ja se pazim sa svakim. Moja želja je ispunjena. Ko je god uradio ovo, hvala svima”, kaže nana Fata.
Brinula je gdje će smjestiti ovce dok ne popravi svoju štalu, ali je komšinica Radenka priskočila u pomoć i ovce će biti sa njenim dok se ne osposobi štala kod nane Fate.
Kako joj je želja ispunjena pred predstojeći ramazan, nana kaže da joj je poklon time još draži.

“Brzo će i ramazan i da mubarek bude i da ga isposti svak ko posti, a i ko ne posti, ko ne može”, poručila je nana Fata.

Prisjetila se i prošlosedmične posjete Semihe Borovac, ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH.

“Baš mi je drago bilo. Bila je kod mene, išle smo u džamiju. Pitali me, kako živim. Zna da ste mi obećali ovce. I ona će ovo gledati, da mi se želja ispunila. Ministrica Borovac je dobra žena. I ona mi je donijela poklone, paket”, kaže nana Fata.

Prvi puta kad smo je posjetili, Fata je ispričala o razlozima povratka u Bileću.

“Znate šta me najviše privuklo: meni je 1990. sin poginuo u saobraćajnoj nesreći. I tu je ukopan i ja gdje god budem to me uvijek vraća ovdje. Najviše sam se radi toga vratila”, kazala je nana Fata, koja je jedina povratnica Bošnjakinja u Bileći.

Njen sin Abid, kada je 1990. godine poginuo u saobraćajnoj nesreći na Dužima, imao je 21 godinu. Odslužio je vojsku, završio Srednju ekonomsku školu, bio odlučan učenik. Htio je u Sarajevu upisati jezike, ali ga nisu primili. Razočarao se, pa je sa rođakom počeo sezonski raditi po Dubrovniku i okolini. Jedan od tih odlazaka na sezonski rad, za Abida je bio koban. Poginuo je.

Fatin muž je iznenada u augustu 1992. godine umro. Godinu dana od smrti muža, nana Fata je napustila Bileću. Otišla je 1993, a vratila se 2001. godine.

Nana ima samo riječi hvale sa sadašnjeg glavnog imama koji pokriva Gacko i Bileću Sadeta efendiju Bilalića. Kaže, bio je kod nje sa ženom noć ranije.

A, iznimno joj je bila draga nedavna posjeta Huseina efendije Kavazovića, reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Koliko je to značajno za nanu Fatu svjedoči i fotografija na vidnom mjestu u njenom domu.

“Rekla sam mu sve ovo što i vama… Kažu: Fato jesi li se vratila? Kažem im: Znaš gdje sam se vratila – u svoje na svoje. Niti sam koga istjerala, ni ugrozila. Nisam nikada od bilo koga šta ružno doživjela. Neću to reći. Ne dao mi Bog. Bog je jedan. Neka svako drži do sebe, eto ga tamo. A, ja poštujem svačije”, kaže nana Fata.

Dodala je kako je reisu-lulema Islamske zajednice u BiH Husein efendija Kavazović rekao: “Svaka ti čast”.

Inače, nana Fata drži ključeve Careve džamije (gradske) u Bileći i rado svakome ko želi, otvori njena vrata.

Gradska džamija u Bileći sagrađena je u periodu od 1889. do 1895. godine na temeljima džamije za koju se ne zna ko je i kada sagradio. Snage Vojske RS-a su je minirale i porušile 1992. godine. Nakon agresije na BiH prva je ponovno izgrađena džamija u Bileći, a svečano je otvorena 2011. godine.

U džamiji se svakog petka na džumi okupi nekolicina vjernika iz okolnih bilećkih sela kako bi obavili namaz, a isto je i za ramazane i bajrame.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top