Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Rekordan broj prijava za učešće na 11. Emmaus – Međunarodnom omladinskom radnom kampu u Potočarima

Rekordan broj prijava za učešće na 11. Emmaus – Međunarodnom omladinskom radnom kampu u Potočarima

 Ove godine će na 11. Emmaus – Međunarodnom omladinskom radnom kampu koji će biti održan od 10. do 26. jula u Potočarima učestvovati 120 mladih iz 19 zemalja. Na konkurs koji je bio otvoren do 1. juna javilo se 300 kandidata iz BiH i cijelog svijeta.

«Imali smo skoro tri puta više prijava od kapaciteta Kampa. Ovo je do sada rekordan broj prijava mladih iz cijelog svijeta, na šta smo veoma ponosni. Kamp organiziramo i ove godine u saradnji sa opštinom Srebrenica. Naš cilj je da kroz aktivnosti Kampa u Srebrenici pomognemo stanovništvu Istočne Bosne u održivom povratku. Mladi učesnici Kampa iz 19 zemalja osim redovnih sportsko – edukativnih sadržaja, pomagat će povratnicima u sakupljanju ljetine, održavanju čistoće u Memorijalnom centru Potočari, a ove godine radit će i na izgradnji kuće koju MFS – EMMAUS gradi za jednu socijalno ugroženu porodicu», izjavila je Sabiha Mujkić koordinator za mlade i volonterizam Međunarodnog foruma solidarnosti – EMMAUS.

Ove godine učesnici su mladi iz 19 zemalja i to iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Kosova, Albanije, Turske, Švicarske, Velike Britanije, Grčke, Italije, Belgije, Nizozemske, Španije, Austrije, Francuske, Danske, Armenije, Azerbejdžana i naravno mladi iz Bosne i Hercegovine. Učesnici su različitih godina, sličnih iskustava i svi zajedno će ovo ljeto biti ujedinjeni u zajedničkom cilju.

Planirane su edukativne i zabavne radionice, razne sportske aktivnosti, izleti i druženja sa mladima. Cilj je približiti kamp lokalnom stanovništvu i skupa sa njima napraviti pozitivnu promjenu u Srebrenici.

Planirane radne aktivnosti su pomoć u održivom povratku socijalno ugroženih porodica kroz projekat izgradnje kuće za porodicu iz Jasenove i rekonstrukciju kuće porodici iz Ljeskovice – Skelani. Takođe, ove godine se priprema i uređenje eksterijera Europskog centra za civilni servis – Franco Bettoli.

Za učesnike kampa bit će organizovani izleti u glavni grad BiH Sarajevo, te na jezero Perućac i rijeku Drinu.

O MFS – EMMAUS:
MFS-EMMAUS je domaća, nevladina humanitarna organizacija osnovana 1999. godine sa ciljem pružanja pomoći svim ugroženim kategorijama stanovništva kojima je ta pomoć potrebna, a svoje urede ima u Doboj Istoku, Sarajevu i Srebrenici. Jedna je od najvećih humanitarnih i nevladinih organizacija ne samo u BiH nego i šire sa 220 zaposlenih i 50 aktivnih volontera. Za MFS – EMMAUS kažu da je posljednje mjesto nade i utočišta. Neki od projekata koje provodi MFS-EMMAUS su prihvatni centar „Duje“ u Doboj Istoku od 2004. godine gdje je smješteno 404 korisnika različitih socio-zdravstvenih patologija, zatim mjesečno finansiranje 1040 djece bez jednog ili oba roditelja – jetima na području cijele BiH, stipendiranje 547 djece u Burkini Faso, internatski smještaj za djecu Srebrenice u Potočarima, dnevni centri za djecu i mlade u Srebrenici – Potočari i Zvorniku. MFS – EMMAUS se među ostalima brine i o narodnoj kuhinji u Doboju gdje se dnevno priprema 300 obroka, vodi projekte za održiv povratak, pomaže žrtvama trgovine ljudima i ilegalne migracije, te učestvuje u projektu sprečavanja zloupotrebe djece posredstvom informacijskih i komunikacijskih tehnologija, itd.

http://www.mfs-emmaus.ba; Facebook: MFS-EMMAUS

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top